Autor: IKA

Fra Frano Čugura oprostio se u nedjelju 5. listopada od hrvatskih katoličkih zajednica (HKZ) Bietigheim-Bissingen, Illingen i Waihingen a.d. Enz, u biskupiji Rottenburg-Stuttgart, koje je vodio četiri godine, te odlazi na službu voditelja Hrvatske katoličke misije Berlin i župnika njemačke župe sv. Sebastijana u Berlinu, a službu voditelja tih zajednica preuzeo je fra Josip Bebić, koji je dosad obnašao službu ravnatelja dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu. Obojica su članovi Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu.
Svečano misno slavlje u crkvi Sv. Laurencija u Biettigheim-Bissingenu predvodio je novi voditelj zajednica fra Josip Bebić u zajedništvu s dosadašnjim voditeljem fra Franom Čugurom, njemačkim svećenikom zaduženim za pastoral u dušobrižničkoj jedinici Bietigheim-Bissingen vlč. Rolandom Deckwartom, s predstavnikom regije hrvatskih katoličkih misija regije Baden-Würtemberg I., voditeljem HKZ Stuttgart Bad Cannstatt i HKZ Stuttgart Feuerbach fra Jurom Zebićem, voditeljem Ludwigsburg i HKZ Korntal fra Antom Malešom. U koncelebraciji su bila još dvojica njemačkih svećenika, te je još jedan pribivao misnom slavlju. 
Sve je na početku pozdravio fra Frano Čugura koji je zahvalio svima na lijepoj i uspješnoj suradnji. Potom je vlč. Deckwart upiuio riječi zahvale fra Frani na izvrsnoj suradnji s njemačkim zajednicama nazvavši ga graditeljem mostova između hrvatskih i njemačkih zajednica. Za sve mu je izrazio zahvalnost u ime biskupa Genharda Fürsta, a potom je pročitao biskupov dekret o imenovanju fra Josipa Bebića voditeljem tih zajednica, kojemu je mons. Fürst zaželio plodonosno pastoralno djelovanje. Vlč. Deckwart je fra Frani i fra Josipu predao i prigodni dar. Dvojezično je propovijedao o. Bebić koji je posebno potaknuo okupljenu hrvatsku zajednicu, među kojima je bilo i Nijemaca, u punoj crkvi Sv. Laurencija, na vjernost Isusu Kristu i katoličkoj vjeri te očuvanju svojih hrvatskih nacionalnih posebnosti.
Više mladih vjernika iz HKZ Waihingen a.d. Enz pribivali su misnom slavlju u hrvatskim narodnim nošnjama. Misno slavlje svojim skladnim pjevanjem uveličao je zbor hrvatskih zajednica predvođenih pastoralnom suradnicom Anom Madunić.
Slavlje je uz zajednički objed nastavljeno u dvorani župe sv. Laurencija. Na početku je prigodni ples izvela folklorna skupina HKZ Waihingen a.d. Enz. U ime delegata za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivice Komadine sudjelovao je dr. Adolf Polegubić koji je fra Frani zahvalio sa sve što je učinio za Hrvate katolike iz tih hrvatskih zajednica, fra Josipu Bebiću je zaželio svako dobro na početku pastoralne službe u tim zajednicama.
Fra Frano Čugura je u Njemačkoj djelovao sedam godina kao župni vikar, a potom sedam godina kao župnik u njemačkoj župi sv. Gabrijela u München-Haidhausenu te sedam godina kao župnik na njemačkoj župi Marije Pomoćnice u Geretsriedu u Bavarskoj. Potom je četiri godine vodio hrvatske katoličke zajednice Bietigheim-Bissingen, Illingen i HKWaihingen a.d. Enz, u biskupiji Rottenburg-Stuttgart. Fra Josip Bebić je pastoralno djelovao u domovini te u Njemačkoj na njemačkim župama i hrvatskim katoličkim misijama. Od 2003. do 2010. obnašao je službu delegata za hrvatsku pastvu u Njemačkoj (Frankfurt am Main) te od 2011. do 2014. službu ravnatelja za dušobrižništvo Hrvata u inozemstvu (Zagreb).

Datum objave: 06.10.2014.