Kao odgovor na zamrzavanje dijela svojih rezervi, Rusija je ograničila novčani tijek prema “neprijateljskim zemljama”, priopćila je u petak ruska središnja banka.

Banka Rusije podsjeća da je vlada kao odgovor na zapadne sankcije već zabranila prodaju vrijednosnih papira stranim ulagačima i povlačenje sredstava iz ruskog financijskog sustava.

“Osim toga, isplata korporativnog duga ruskih tvrtki i javnog duga vjerovnicima iz zemalja koje podržavaju sankcije protiv Rusije odvijat će se samo uz dopuštenje vladine komisije. Drugim riječima, kao odgovor na zamrzavanje dijela ruskih rezervi, Rusija je također uvela ograničenja kretanja sredstava koja bi se mogla prenijeti neprijateljskim zemljama za usporediv iznos”, navodi se u priopćenju Banke Rusije koje prenose RIA Novosti.

Prema podacima ruske središnje banke, 18. veljače ruske međunarodne pričuve dosegnule rekordnih 643,2 milijarde dolara.

Medvedev tvrdi da im sankcije ne mogu naštetiti

“Glupo” je vjerovati da bi zapadne sankcije protiv ruskih tvrtki mogle imati ikakav učinak na moskovsku vladu, rekao je u petak bivši ruski predsjednik i zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev.

Zapad je uveo niz sankcija Rusiji nakon njezine invazije na Ukrajinu, ali mjesec dana nakon rata, Kremlj kaže da će nastaviti napad dok ne ostvari svoje ciljeve ukrajinske “demilitarizacije i denacifikacije”.

Nepodržavanje Kremlja smatra se izdajom

Medvedev je rekao da su istraživanja javnog mnijenja pokazala da tri četvrtine Rusa podržava odluku Kremlja da izvede vojnu operaciju u Ukrajini, a još više podržava predsjednika Vladimira Putina.

Obrušio se na one Ruse koji su govorili protiv invazije dok su boravili izvan Rusije: “Možete biti nezadovoljni nekim odlukama vlasti, kritizirati vlast – to je normalno. Ali ne možete se suprotstaviti državi u tako teškoj situaciji, jer je to izdaja”, rekao je.

Tisuće ljudi privedene su početkom ovog mjeseca na prosvjedima širom Rusije protiv Putinove invazije na Ukrajinu, prema neovisnoj skupini za praćenje prosvjeda.


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 25.03.2022.