Ruski raketni napad na zračnu luku u jugozapadnom lučkom gradu Odesi, koja je dosad uglavnom bila pošteđena u ratu, oštetio je pistu do te mjere da se više ne može koristiti, objavila je ukrajinska vojska u subotu.

Rusija je tek povremeno gađala Odesu, lučki grad na Crnom moru, a prije tjedan dana je Ukrajina objavila da je barem osmero ljudi ubijeno u napadu na grad.

“Kao rezultat raketnog napada u pokrajini Odesa, pista zračne luke u Odesi je oštećena. Daljnja uporaba je nemoguća”, priopćila je ukrajinska vojska.

Ruske snage su u subotu također gađale istočnu ukrajinsku pokrajinu Donbas. Udarni val nastao raketnim napadom uništio je prozore stambene zgrade u gradu Dobropilja u Donjeckoj oblasti, a u dvorištu je nastao veliki krater.

Moskva se nada da će preuzeti punu kontrolu nad istočnom regijom Donbas koju čine Luganska i Donjecka oblast, čije su dijelove već prije invazije kontrolirali separatisti koje podržava Rusija.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga je u svojem dnevnom izvještaju objavio da Rusi pokušavaju osvojiti područja grada Liman u Donjecku i gradova Severodonjecka i Popasne u Lugansku, dodavši da “ne uspijevaju” i da se “borba nastavlja”.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 30.04.2022.