Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov pozvao je u srijedu Washington da prestane s “neprijateljskim” letovima u blizini ruskih granica, dan nakon što se američki dron kojeg su presreli ruski lovci srušio u Crno more.

“Polazimo od načela da bi se SAD trebao suzdržati od daljnjih špekulacija u medijskom prostoru i prestati s letovima u blizini ruskih granica”, priopćio je Antonov na Telegramu.

“Svaku akciju u kojoj se koristi američko naoružanje smatramo neprijateljskom”, napisao je Antonov i istaknuo da “Rusija ne želi sukob i ostaje otvorena za pragmatičnu suradnju u interesu naroda naših zemalja”.

SAD je u utorak priopćio da su ruski ratni zrakoplovi iznad Crnog mora presreli i oštetili američki dron Reaper te izazvali njegov pad.

Rusija tvrdi da njezini borbeni zrakoplovi nisu došli u kontakt s američkim dronom koji se srušio u Crno more, ustvrdivši da je bespilotna letjelica pala zbog “oštrog manevriranja”.

Moskva objašnjava da su ruski lovci uočili u “području poluotoka Krima” američki dron koji se približavao ruskoj granici.

“Ruski lovci nisu koristili svoje naoružanje, nisu došli u kontakt s bespilotnom letjelicom i sigurno su se vratili na svoj matični aerodrom”, priopćilo je ministarstvo obrane.

Rusija također navodi da je dron letio “s ugašenim transponderima” te da je “prekršio privremeni režim korištenja tog zračnog prostora uspostavljenog zbog specijalne vojne operacije” u Ukrajini.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 15.03.2023.