Zračni prijevoznik Ryanair u Zadru ponovo otvara ljetnu bazu te će taj grad povezati s 37 odredišta, od kojih je 17 novih, a sve uz ulaganje od 200 milijuna američkih dolara, najavili su u utorak na virtualnoj konferenciji za medije čelnici tog prijevoznika i Zračne luke Zadar.

Konferencija je održana netom nakon one s predstavnicima zagrebačke zračne luke, na koju taj avio-prijevoznik dolazi prvi puta ove godine uz najavu otvaranja 12 međunarodnih linija, dok na zadarskoj zračnoj luci operira već godinama sezonski (tijekom glavne turističke sezone), čineći i najveći dio putničkog prometa te luke.

To je na konferenciji potvrdio direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić, koji je kao i predsjednik Uprave Ryanaira Eddie Wilson naglasio da se ove godine na toj luci unatoč pandemiji i ograničenjima putovanja nadaju dobroj popunjenosti letova.

“Otvaranje novih linija u ovoj izazovnoj sezoni je dobra vijest i potvrda naše izvrsne suradnje s Ryanairom u zadnjih 14 godina, čemu se nadamo i ubuduće”, kazao je Klišmanić.

Wilson je istaknuo da će u bazi u Zadru imati dva bazna zrakoplova, te da će s tom zračnom lukom imati 78 tjednih letova prema mnogim europskim odredištima, a uvjeren je i da će to pokrenuti turizam na zadarskom području, posebice ako se Europa otvori u ljetnim mjesecima s obzirom na nastavak cijepljenja.

Kazao je i da ukupno u Hrvatskoj, za zadarsku i zagrebačku zračnu luku, ulažu 400 milijuna dolara, kao i da kupci u Hrvatskoj već mogu rezervirati ljetne letove pa i s mogućnošću odgode putovanja i zamjene karata bez ikakvih dodatnih nadoplata, a očekuje i da će karte biti ‘razgrabljene’.

Zadovoljstvo najavama Ryanaira izrazila je javljanjem na konferenciju i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac

One je poručila da u Hrvatska u pripremama za turističku sezonu vodi sustavnu brigu o svim epidemiološkim segmentima kako bi se zadovoljili svi sigurnosni i zdravstveni uvjeti boravka i dolaska turista.

“Mogućnost prelaska državne granice uz predočenje negativnog PCR testa ili antigenskih testova odobrenih u EU, potvrde o preboljenom covidu ili potvrde o cijepljenju, novi su koraci ka stvaranju svih potrebnih preduvjeta kako bi Hrvatska ostvarila što uspješniju turističku sezonu i spremnije dočekala turiste”, kazala je ministrica.

Ocijenila je i da su najave Rynaira za Hrvatsku ove godine nastavak dugogodišnje uspješne suradnje s tim prijevoznikom, čiji će zrakoplovi osim u Zagreb i Split letjeti, kako je dodala, i u Split, Dubrovnik i Pulu.

Spomenula je i projekt za sigurni boravak u Hrvatskoj “Safe stay in Croatia”, čiju oznaku nosi i zadarska zračna luka, kao i mnogi pružatelji usluga u turizmu Zadarske županije.

Kazala je i da je RH “definirala jasne kriterije prelaska državne granice koji su u skladu s promišljanjima o digitalnom zelenom certifikatu na razini EU” te da će ulazak turista u Hrvatsku već u travnju biti moguć uz predočenje potvrde o preboljenju, potvrde o cijepljenju ili potvrde o negativnom PCR ili antigenskom testu koji se nalazi na listi testova odobrenih od strane EU.

“U suradnji sa županijskim turističkim zajednicama i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo pripremamo i veći broj punktova za testiranje turista PCR i brzim antigenskim testovima u turističkim središtima, kao i u zračnim lukama, kako bi turistima pri dolasku kao i na povratku iz Hrvatske bilo omogućeno testiranje kakvo zahtijeva njihovo odredište”, poručila je ministrica.

Dodala je i je važan korak u pripremi turističke sezone i priprema prioritetnog cijepljenja za turističke djelatnike u svibnju i lipnju.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 30.03.2021.