Autor: Hina/CroExpress

Sjedinjene Američke Države nemaju svoje favorite među političkim strankama i njihovim kandidatima koji će se natjecati na općim izborima u Bosni i Hercegovini zakazanima za 12. listopada, no željele bi da se birači ne opredjeljuju za one koji promiču nacionalizam i potiču međuetničke sukobe, kazao je u petak u Sarajevu zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Hoyt Yee, koji je doputovao u višednevni posjet BiH.
Yee je o pripremama za predstojeće izbore razgovarao sa članovima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP), a novinarima je nakon toga rekao kako SAD žele biti sigurne da će izborni proces proteći u demokratskom ozračju i da će svi birači biti u prilici iskoristiti svoje demokratsko pravo glasovanja.

‘Mi ćemo raditi sa svakom vlašću koja bude izabrana na demokratskim i pravednim izborima, provedenima sukladno demokratskim standardima’, kazao je Yee.

Pozvao je građane BiH s pravom glasa da ga u u svakom slučaju iskoriste i izaberu one kandidate koji će zemlji osigurati boljitak i pridonijeti napretku na putu k europskim integracijama.

Ocijenio je da BiH u tom pravcu ne mogu povesti oni koji i danas promiču nacionalizam, međuetničke podjele i sukobe.

Yee nije poimence spomenuo ijednog političara, a na upit odnosi li se to na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, američki diplomat je izbjegao izravan odgovor, kazavši tek kako očekuje da će na izborima glasači jasno pokazati jesu li zadovoljni trenutačmim stanjem. Odnosi između Dodika i američkih diplomatskih predstavnika u BiH već su mjesecima ‘zaleđeni’.

‘Mi smo spremni raditi s onim dužnosnicima koji s nama žele surađivati na temelju uzajamnog poštovanja’, kazao je Yee.

Datum objave: 05.09.2014.