SAD je prošle godine odbio 2,69 posto zahtjeva za vizu hrvatskih državljana, objavilo je u utorak američko veleposlanstvo koje očekuje da će Hrvati “u bliskoj budućnosti” moći putovati u Ameriku bez viza.

Nekoliko mjeseci nakon što je potvrđeno da je Hrvatska pala ispod tri posto i ispunila ključan uvjet za njihovo ukidanje, otpravnica poslova veleposlanstva Victoria Taylor je objavila podatak da je odbijeno 2,69 posto poslovnih i turističkih viza hrvatskih državljana.

To je nazvala “ključnim korakom“ prema bezviznom režimu putovanja u Sjedinjene Države. “Radujemo se što će Hrvati u bliskoj budućnosti u SAD putovati bez viza“, rekla je Taylor na Twitteru.

“I dalje ćemo tijesno surađivati s Hrvatskom i dovršiti sve ostale uvjete za bezvizni režim”, dodala je. Nije precizirala o kojim se uvjetima radi.  

Američki veleposlanik Robert Kohorst objavio je sredinom listopada 2020. da Hrvatska ima manje od tri posto odbijenih viza. Dodao je da je proces ukidanja viza usporen pandemijom koronavirusa, ali da je “jako uvjeren“ da će se to dogoditi uskoro. 

Taylor se zahvalila hrvatskoj vladi, ministarstvima unutarnjih i vanjskih poslova na značajnom napretku u ispunjavanju svih uvjeta ključnih za ukidanje viza, poput dijeljenja podataka i granične sigurnosti. 

Ukidanje viza gotovo 30 godina neriješeno je diplomatsko pitanje u odnosima dviju zemalja. Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU-a kojima SAD dosad  još nije ukinuo vize. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 16.02.2021.