Bliži nam se ljeto i mnogi od nas su već isplanirali odlazak na odmor u Hrvatsku. Povratak Domovini svi jedva čekamo kako bi ga iskoristili za odmor i druženje s obitelji. No, odmor u Hrvatskoj ovo ljeto može biti i idealna prilika da napravite stvari koje već dugo odgađate. 

Briga o zdravlju zubi nažalost stavka je koju mnogi zanemaruju, a osobito ako žive u zemlji gdje su zdravstveni troškovi vrlo visoki. Visoke cijene zahvata, a često i nedostatak vremena, glavni su razlozi zašto odlazak stomatologu nije na listi prioriteta. Ipak, posljednjih godina raste trend obavljanja zdravstvenih usluga za vrijeme boravka na odmoru u Hrvatskoj. Naša domovina još uvijek ima znatno niže cijene gotovo svih medicinskih zahvata, a stomatološki su u odnosu na primjerice Njemačku i 70% niži. Ne čudi onda činjenica da je sve više onih koji dio svog odmora odlučuju rezervirati za odlazak stomatologu ili nekom drugom specijalistu. 

No, je li prosječno trajanje godišnjeg odmora, dovoljno da se stigne obaviti sve što trebate sa zubima? Ovo pitanje odlučili smo provjeriti u Štimac centru dentalne medicine u Zagrebu, koji već dugi niz godina ima uspješnu suradnju s brojnim zadovoljnim pacijentima koji ne žive u Hrvatskoj. 

Terapija prilagođena boravku u Hrvatskoj

Osnivačica ovog dentalnog centra, Maja Jagodić-Štimac, dr.med.dent. ujedno je i glavna dijagnostičarka te najčešće prva doktorica s kojom se pacijenti u Štimac centru konzultiraju oko svoje dentalne situacije. Objašnjava nam kako u slučaju pacijenta iz inozemstva sve mora biti podređeno raspoloživom vremenu i boravku tog pacijenta u Hrvatskoj, naravno poštujući sva pravila dentalne medicine i potrebe terapije. 

“Najbitnija je odlična organizacija svih faza terapije. Točno znamo od kuda koji pacijent dolazi i koliko se zadržava u Hrvatskoj i tome se nastojimo prilagoditi kako bi u što manje dolazaka i u što kraćem vremenu pacijent dobio puni opseg i kvalitetu usluge.”

Iako se nekoliko tjedna čini kratko, u tom vremenu, objašnjavaju nam iz Štimac centra, može se puno toga napraviti sa zubima i doslovno zablistati s novim osmijehom. 

Filmski osmijeh u nekoliko posjeta ordinaciji

Anomalije poput razmaka između zubi, nepravilnog položaja, veličine, oblika ili boje zuba u vrlo kratkom vremenu možemo riješiti ugradnjom zubnih ljuskica. Radi se o jednom od najpopularnijih zahvata estetske stomatologije, koji je zaslužan i za blistave osmijehe brojnih zvijezda. Terapija ljuskicama gotova je u svega par koraka i tražit će od vas u prosjeku 2-3 posjeta ordinaciji. 

“Nakon što na prvom pregledu utvrdimo da je pacijent dobar kandidat za ljuskice, krećemo s minimalnim brušenjem koje je potrebno za postavljanje ljuskica te uzimamo otisak za njihovu izradu. Ljuskice radimo u našem laboratoriju pa su već kroz nekoliko dana gotove, spremne za probu i finalno postavljanje.”, ukratko nam objašnjava dr. Elena Štimac Vukojević, specijalistica protetike iz Štimac centra. 

Veći stomatološki zahvati za vrijeme odmora

Što u slučaju nedostatka zuba ili većih oštećenja prirodnih zuba? Povratak funkcije i lijepog izgleda osmijeha ne treba biti dugačak proces ni u slučaju većih problema. Moderna stomatologija ovdje je napravila najveći iskorak digitalizacijom svih faza rada i uvođenjem modernih tehnologija koje ubrzavaju sve korake, uz istovremeno poboljšanje kvalitete rada. 

Prema tome, godišnji odmor u Hrvatskoj bit će dovoljan i za postavljanje krunica, tzv. navlaka ili ugradnju zubnog mosta. Nakon brušenja zubi i uzetog otiska, novi zubi, u formi krunica, izrađuju se modernom tehnologijom u laboratoriju Štimac centra, a njihova proba, eventualna dorada i postavljanje gotovog rada u usta odvija se najčešće u sljedećih par posjeta ordinaciji. 

Izbjeljivanje zubi, još je jedan od kratkih, jednostavnih i osobito ljeti popularnih tretmana, kojeg možete obaviti prilikom dolaska u Hrvatsku. Novost je što se izbjeljivanje danas vrlo efikasno može obavljati i samostalno kod kuće, posebnim udlagama koje se dobiju od stomatologa. Udlage se izrađuju personalizirano prema otisku zuba pa je potreban jedan posjet ordinaciji i zatim preuzimanje gotovih udlaga i gela koji se u njih ušpricava i tako djeluje na boju zubi. Zaista isplativ način za iskoristiti vrijeme u Hrvatskoj i donijeti veliku promjenu svom osmijehu.

Dodatne uštede preko osiguranja

Ovo su samo neki od najpopularnijih stomatoloških zahvata koje stignete obaviti za vrijeme odmora. Ipak, savjetujemo Vam da za svoju specifičnu situaciju pitate stručnjaka i tako saznate kako bi Vaša terapija mogla izgledati. Osim standardno nižih cijena u Hrvatskoj, klinike poput Štimac centra često surađuju i sa inozemnim osiguranjima što vam može donijeti dodatne povrate sredstava i tako još veću uštedu. Svakako se oko toga raspitajte prije početka terapije.  

Ako ste već isplanirali ili ste upravo u planiranju svog odmora u Hrvatskoj, svakako razmislite možete li ovog ljeta spojiti ugodno s korisnim. Nemojte više odgađati posjete stomatologu, par tjedana godišnjeg su i više nego dovoljna da napravite velike promjene i vratite se kući s novim osmijehom. Javite se stručnjacima Štimac centra dentalne medicine i rezervirajte svoj termin na vrijeme.    


Autor: Štimac centar dentalne medicine, Zagreb Datum objave: 26.05.2022.