Političke stranke koje trebaju formirati novu vladu Federacije BiH pozdravile su odluku visokog predstavnika koji je ranije u četvrtak ukinuo blokadu Stranke demokratske akcije (SDA), a ona ga je  očekivano brutalno napala i optužila da djeluje koordinirao s hrvatskim premijerom.

Christian Schmidt je u četvrtak na temelju širokih ovlasti kojima raspolaže proglasio zakonitim imenovanje vlade koje je potpisala predsjednica Federacije Lidija Bradara iz HDZ BiH uz suglasnost potpredsjednika Igora Stojanovića iz SDP-a.

Time je Schmidt omogućio Zastupničkom domu entitetskog parlamenta da odluči o potvrdi imenovanja novog premijera i ministara.

Tom odlukom uklonjena je blokada imenovanja vlade za kojom je posegnula SDA jer njezin član koji je i drugi dopredsjednik Federacije Refik Lendo nije želio supotpisati odluku kako je to propisano ustavom.

Čelnik SDP-a Nermin Nikšić koji bi trebao postati novi premijer izjavio je da su Schmidtovu odluku priželjkivale sve dobronamjerne političke opcije.

“Na žalost, sve dok je više domaćih političara koji su posvećeni politikantstvu umjesto radu na pronalaženju kvalitetnih rješenja, postoji potreba za intervencijama visokog predstavnika”, izjavio je Nikšić.

U Našoj stranci (NS), koja također treba biti dio nove vladajuće koalicije, ocijenili su da je krajnje vrijeme da građani dobiju novu vladu koja će pokrenuti stvari s mrtve točke.

“Činjenica je da nametanja dolaze kad pokažemo nesposobnost da sami, u skladu s najboljim političkim standardima i načelima kompromisa, odlučujemo o sebi. Shodno tome poštujemo odluke za čije su donošenje zaduženi drugi kad takvu političku nezrelost pokažemo”, priopćila je Naša stranka.

U SDA koja će nakon osam godina sada u oporbu ne samo na državnoj nego i na razini Federacije BiH o Schmidtovoj odluci misle sve najgore.

Optužili su ga da zaobilaženjem Lende ignorira političku volju Bošnjaka, a bošnjačke i građanske stranke koje bi trebale formirati novu vladu nazvali su kolaboracionistima HDZ-a BiH.

“Od Christiana Schmidta zahtijevamo da bosanskohercegovačkoj i svjetskoj javnosti objasni je li njegova odluka ponovo dogovorena s premijerom Hrvatske” (Andrejem Plenkovićem), stoji u reagiranju.

U napadima na Sdhmidta stranci SDA pridružila se i Demokratska fronta (DF) Željka Komšića koja kaže da je intervencija visokog predstavnika “brutalni napad stranca na ustavni poredak”.

No Schmidta su odlučno poduprli iz veleposlanstva Sjedinjenih Država upozorivši kritičare njegovih odluka da je intervencija bila nužna jer domaći političari nisu bili u stanju sami riješiti problem koji su i napravili.

“Nadamo se da će sve stranke iskoristiti ovu priliku za uspostavu vlasti koja je građanima BiH bila uskraćena u protekle četiri godine. Bosni i Hercegovini potrebna je funkcionalna, učinkovita i odgovorna vlast u Federaciji kako bi se krenulo prema euroatlantskim integracijama”, poruka je iz veleposlanstva SAD. 

Zastupnički dom parlamenta Federacije u petak bi na hitnoj sjednici trebao potvrditi novu vladu u kojoj će uz ministre iz bloka bošnjačkih i građanskih stranaka predvođenih SDP-om biti i oni iz HDZ BiH te HDZ 1990.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 28.04.2023.