Grbin tvrdi kako se kampanja cijepljenja svela na bedžiće na HRT-u, da ne funkcionira i da je vladin plan cijepljenja doživio neuspjeh.

Na najavu premijera Plenkovića da cijepljenje, kojim se pridonosi zdravstvenoj sigurnosti, bude uvjet za dobivanje potpora države za očuvanje radnih mjesta iz SDP-a su pozvali premijera da to ne čini, a Most se usprotivio tvrdnjom da se poduzetnike ucjenom prisiljava na cijepljenje.  

“U Hrvatskoj je obvezno cijepljenje moguće, ali se obveza cijepljenja prvo utvrđuje Zakonom o zaštiti pučanstva, a onda precizno uređuje i razrađuje Pravilnikom o imunizaciji i Programom obveznog cijepljenja. Obveznost cijepljenja ne može se nametati na drugi način, a pogotovo ne tako da se potpore poduzetnicima vezuju uz cijepljenje“, napisao je u četvrtak na svom Facebook profilu predsjednik SDP-a Peđa Grbin. 

Grbin tvrdi kako se kampanja cijepljenja svela na bedžiće na HRT-u, da ne funkcionira i da je vladin plan cijepljenja doživio neuspjeh.

“Za to ne mogu odgovarati radnici ni poduzetnici. Zato pozivam vladu i Plenkovića da ne čine ovo što su danas predložili. (…)  Ako želite cijepljenje povezati s nekim beneficijama, onda odredite jasne kriterije, definirajte tko će ih nadzirati i omogućite ih svima”, naveo je predsjednik SDP-a. 

U Mostu, pak, tvrde da je Hrvatska zaglavila s ogromnom količinom od više od 300.000 doza cjepiva viška zbog loših poteza vlade i serije komunikacijskih propusta.

“Most se protivi tome da bezglavu epidemijsku politiku Vlade RH spašavaju poduzetnici koje se ucjenom prisiljava na cijepljenje”, poručuje Most na Twitteru. 

Plenković: Bilo bi fer da se korisnici državnih potpora cijepe

Ranije danas na pitanje novinara nakon sjednice vlade hoće li cijepljenje biti uvjet za dobivanje potpora premijer Andrej Plenković je odgovorio: “Da, nastojat ćemo to povezati.”

“Mislim da moramo povezati te dvije stvari. Ne možemo očekivati dobivanje potpora, a ne dati ni minimalan doprinos zdravstvenoj sigurnosti”, rekao je premijer na konferenciji za novinare.

Smatra da bi bilo fer da se korisnici državnih financijskih potpora za očuvanje radnih mjesta cijepe i tako pridonesu zdravstvenoj sigurnosti društva u situaciji u kojoj je država osigurala dovoljno cjepiva i poduprla gospodarstvo izdašnim potporama.

Najavio je da će mjere donijeti Hrvatski zavod za zapošljavanje da bi se, kako je rekao, povezala ta dva procesa, tj. cijepljenje i dobivanje potpora.

Premijer Plenković je napomenuo kako nije slučajno da je hrvatska vlada danas odlučila donirati 310 tisuća doza susjednim zemljama te da imamo milijun i 300 tisuća neutrošenih doza cjepiva.


 

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 02.07.2021.