Bivši austrijski kancelar i predsjednik Austrijske narodne stranke (ÖVP) povlači se sa svih političkih dužnosti, javljaju u četvrtak austrijski mediji.

“Sebastian Kurz se povlači s mjesta predsjednika ÖVP-a i s mjesta predsjednika zastupničkog kluba Austrijske narodne stranke u parlamentu”, javljaju austrijski mediji.

Dnevnik Kronen Zeitung javlja kako je nedavno rođenje sina razlog zbog kojeg se Kurz povlači iz politike. Kada je 2017. preuzeo dužnost austrijskog kancelara tada tridesetjednogodišnji Kurz bio je najmlađi predsjednik vlade na svijetu. 

Konzervativni austrijski političar u listopadu se već povukao s kancelarskog položaja nakon što je protiv njega pokrenuta istraga zbog sumnje u korupciju tijekom predizborne kampanje 2017. koja je prethodila izbornoj pobjedi ÖVP-a i dolasku Kurza na položaj kancelara. Navodno je u pitanju bilo medijsko lažiranje predizbornih anketa uoči izbora.

Prva vlada Sebastiana Kurza se raspala nakon uplitanja koalicijskog partnera Slobodarska stranke Austrije (FPÖ) u tzv. Ibiza skandal.

Nakon pokretanja istrage protiv Kurza, aktualni koalicijski partner narodnjaka, stranka Zeleni, opstanak koalicije uvjetovala je Kurzovim povlačenjem s dužnosti. Nakon toga je funkciju austrijskog kancelara preuzeo političar Narodne stranke Alexander Schallenberg.

Kurz je po povlačenju s mjesta kancelara preuzeo dužnost šefa zastupničkog kluba narodnjaka u parlamentu i ostao na čelu OVP-a.

Kako javljaju austrijski mediji, novi predsjednik ÖVP-a bi trebao postati aktualni ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Jetzt LIVE: Persönliche Erklärung.

Jetzt LIVE: Persönliche Erklärung.

Objavljuje Sebastian Kurz u Četvrtak, 2. prosinca 2021.

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 02.12.2021.