Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je u subotu navečer da podnosi ostavku nakon što je osumnjičen u korupcijskom skandalu.

Taj potez dolazi nakon što su ga austrijski tužitelji osumnjičili u slučaju korištenja javnih sredstava za plaćanje oglasa u jednom tabloidu u zamjenu za praćenje i favoriziranje u anketama Kurza i njegove stranke.

Statement von Bundeskanzler Sebastian Kurz zu den aktuellen Entwicklungen

Jetzt LIVE: Statement von Bundeskanzler Sebastian Kurz zu den aktuellen Entwicklungen.

Objavljuje Sebastian Kurz u Subota, 9. listopada 2021.

“Moja zemlja mi je važnija od mene”, rekao je Kurz u obraćanju.

Bio sam samo čovjek”, rekao je žurno u izjavi u subotu navečer, zahvalivši ÖVP -u i njegovoj obitelji na podršci, prenosi Krone. “Htio bih napraviti prostora za sprječavanje kaosa i osigurati stabilnost”, istaknuo je.

Kurz je kazao u izjavi za medije da za svog nasljednika predlaže šefa diplomacije Alexandera Schallenberga, prenosi Reuters.

Kurz planira ostati na čelu svoje konzervativne stranke.

Državno odvjetništvo za gospodarski kriminal pokrenulo je istragu protiv Kurza i još nekoliko istaknutih članova ÖVP-a. Tereti ih se da su još 2017. pronevjerili porezni novac koji su koristili za medijske kampanje u korist narodnjaka. Austrijski kancelar je odbacio optužbe.

Protiv Kurza se vodi i istraga zbog navodnog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom za rasvjetljavanje tzv. Ibiza skandala u jeku kojeg je na proljeće 2019. pala i tadašnja narodnjačko-slobodnjačka vlada, sastavljena od narodnjaka i ekstremne desnice. I za taj slučaj Kurz je odbacio krivnju.


Autor: CroExpress, Hina, Dnevnik Datum objave: 09.10.2021.