Ministri vanjskih poslova država članica EU-a u ponedjeljak će na sastanku u Luxembourgu razgovarati o dodatnoj vojnoj pomoći za Ukrajinu suočenoj s ruskom agresijom, ali razmatrat će i nove sankcije Moskvi.

Ministri će razgovarati o prijedlogu europskog povjerenika za vanjske poslove i sigurnost Josepa Borrella da se Ukrajini isporuči oružje i vojna oprema u vrijednosti 500 milijuna eura.

Razgovarat će i o mogućim dodatnim sankcijama Rusiju među kojima je embargo na naftu, nakon što je prošli tjedan donesena odluka o zabrani izvoza ruskog ugljena.

Prošli tjedan Borrell je posjetio ukrajinski glavi grad Kijev zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen kako bi pružili stanovnicima poruku europske solidarnosti.

Borrell je tada jasno kazao da su potrebne nove sankcije ruskom energetskom sektoru.

Prema podacima think tanka Bruegel u Europskoj uniji se svakodnevno potroši ruske nafte u vrijednosti 450 milijuna eura.

Ministri će također razgovarati o stanju u Maliju, Libiji, Jemenu i zapadnom Balkanu.

Na dnevnom redu je i razmjena mišljenja o strategiji Global Gateway, odnosno novoj europskoj strategiji za poticanje pametnih, čistih i sigurnih veza u digitalnom, energetskom i prometnom sektoru te za jačanje zdravstvenih, obrazovnih i istraživačkih sustava u cijelom svijetu.

Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 11.04.2022.