Kradu hranu iz ruku, sa stolova, znaju ozlijediti ljude, a i širitelji su bolesti. 

Suživot s galebovima, kažu Rovinjani, postao je nemoguć. Osobito ako u svojoj blizini imate hranu. I agresivni su pa prilikom otimanja hrane znaju i ozlijediti ljude.

Cijela zapadna obala Istre već se godinama bori s ovim problemom. Zatvaranjem odlagališta otpada, i u potrazi za hranom – došli su u gradove, i tu se namnožili, piše dnevnik.hr.

Rebecca Pellizzer, vlasnica restorana na samoj obali kaže kako je problem svake godine sve veći.  

“Stvaraju veliki problem jer najčešće doslovce kradu hranu sa stola, dok konobari nose hranu bez problema ju uzmu i odlete. Gosti se žale, a mi ne možemo ništa. Naravno, promijenimo tanjur, ali ovo je veliki problem koji ne možemo sami rješavati”, kaže ugostiteljica. 

Galebovi, osim što što mogu nanijeti ozljede mogu i širiti bolesti.

“Upravo zbog toga što je galeb klaukovac promijenio svoju biologiju, uselio se u gradove, rado kopa po smetlištima, dolazi iz jedne prljave sredine i zasigurno je moguće da samim time je i potencijalni prenosilac različitih bolesti”, upozorava Nediljko Landeka iz ZJZ-a Istarske županije.

Kako bi se olakšao život stanovnicima gradova uz more, posegnulo se za jedinim uspješnim, i dopuštenim rješenjem. Zamjenom galebovih jaja njihova se vade iz gnijezda i postavljaju se plastična.

“I nakon dvije, tri godine oni napuštaju ta gnijezda jer da tako kažem shvaćaju da se tu ništa ne dešava. Znači na tim pozicijama nema podmlatka i napuštaju tu poziciju”, objašnjava Branko Jurić iz Veterinarske bolnice Poreč.

A istovremeno se i smanjuje njihov broj.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 02.03.2021.