Autor: Hina/CroExpress

Akrobatska grupa ‘Krila Oluje’, iz sastava eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, osvojila je u Češkoj nagradu za najbolji program nastupa na zrakoplovnoj manifestaciji 5. i 6. rujna u mjestu Hradec Kralove, izvijestili su danas iz MORH-a.
U bazi Zemunik u Zadru pilote je danas dočekao zapovjednik 93. zrakoplovne baze pukovnik Karol Lučan te im čestitao na još jednom izvrsnom nastupu i osvojenoj nagradi.

‘Ponosni smo na vaše nastupe i dojam koji ostavljate na posjetitelje i stručne analitičare koji zahtjevnost i način izvođenja akrobatskog programa ocjenjuju najvišim ocjenama. Siguran sam da ćete i u novom sastavu biti u vrhu svjetskog akrobatskog letenja’, istaknuo je pukovnik Lučan.

Naime, nastupom u Češkoj, zaokružen je ciklus nastupa akrobatske grupe u sadašnjem sastavu.

Uz vođu grupe, bojnika Matiju Vrđuku sa 103 nastupa, zadnji puta u sadašnjem sastavu nastupali su bojnik Nenad Hasnek, kao lijevi pratitelj s 98 nastupa, te satnik Josip Čolak kao desni pratitelj s 20 nastupa. Satnik Edvard Krišto je repni pratitelj sa 79 nastupa, dok su vanjski lijevi i desni pratitelji satnici Božen Tadić sa 67 nastupa i Siniša Hucika sa 63 nastupa.

Bojnik Nenad Hasnek upućen je na vojnu izobrazbu, a zamijenit će ga satnik Ivan Anđić koji se za akrobatske nastupe priprema već godinu dana. Dugogodišnji službeni komentator grupe, natporučnik Darko Belančić, započet će osposobljavanje za novog člana Krila Oluje.

U mjestu Hradec Kralove, Krila Oluje predstavila su se publici treći put, a bio je to ukupno 23. gostovanje te akrobatske grupe na međunarodnim zrakoplovnim nastupima u 13 zemalja svijeta.

Uz šest pilota grupe i dvojicu budućih članova u Češkoj, bilo je i deset zrakoplovnih tehničara koji su se brinuli za ispravnost i tehničke preglede aviona Pilatus PC-9M.

Datum objave: 08.09.2014.