Autor: Hina/CroExpress

Škotski premijer Alex Salmond, glavni zagovornik škotske neovisnosti, priznao je u petak ujutro poraz na referendumu o neovisnosti, ustvrdivši da se nada da će vlada u Londonu brzo ispuniti svoja obećanja o davanju većih ovlasti Edinburghu, prenose agencije.
‘Škotska je većinom glasova odlučila da u ovom trenutku ne postane neovisnom državom. Prihvaćam odluku koju je donio narod’, rekao je Salmond pred pristašama neovisnosti u Edinburghu.

Čelnici triju glavnih britanskih stranaka – konzervativaca, laburista i liberalnih demokrata – šokirani naglim rastom broja pristaša neovisnosti nekoliko tjedana uoči referenduma, obećali su da će Škotska dobiti veću autonomiju ako ostane unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

‘Škotska očekuje da će se ta obećanja brzo ispuniti’, rekao je Salmond, prenosi Reuters.

Škotski glasači su na referendumu u četvrtak izabrali ostanak te pokrajine u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Konačni rezultati glasovanja bit će poznati za oko dva sata, ali prema procjenama analitičara protivnici neovisnosti osvojili su 54 posto prema 46 posto glasova za odcjepljenja Škotske od Velike Britanije.

Premda su pristaše neovisnosti pobijedili u najvećem škotskom gradu Glasgowu, u drugim dijelovima Škotske nisu ispunjena njihova očekivanja.

Britanski premijer David Cameron čestitao je Alistairu Darlingu, bivšem britanskom ministru financija koji je vodio kampanju unionista. ‘Razgovarao sam Alistairom Darlingom i čestitao mu na dobro vođenoj kampanji’, napisao je konzervativac Cameron na Twitteru.

On je zajedno s drugim čelnicima najvažnijih britanskih stranaka vodio kampanju za ostanak Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prema zasad pristiglim rezultatima izlaznost je na referendumu bila vrlo visoka.

Predsjednica Državnog izbornog povjerenstva Mary Pitcaithly objavit će službene rezultate u centru Royal Highland izvan Edinburga.

Škoti su glasovali o tome hoće li ostati u Ujedinjenom Kraljevstvu ili će raskinuti savez star 307 godina na vrlo neizvjesnom referendumu koji je mogao imati globalne posljedice. Referendum su pozorno pratili britanski saveznici, investitori i separatističke regije u i izvan zemlje.

Posljednja ispitivanja javnog mišljenja davala su neznatnu prednost zagovornicima ostanka u Ujedinjenom Kraljevstvu. No, odluku je u rukama držalo oko 600.000 neodlučnih birača.

Datum objave: 19.09.2014.