Unuka Alovog starijeg brata je, rekonstruirajući porijeklo i obiteljsko stablo, utvrdila kako je njezina prabaka Tereza rođena u nekom drugom gradu od onoga koji je bio naveden u njezinim službenim dokumentima.

“Lice s ožiljkom”, najpoznatiji američki mafijaš svih vremena, Al Capone porijeklom je iz Hrvatske, točnije iz Rijeke. Priču je potvrdila njegova pranećakinja u svojoj knjizi “Ujak Al”.

Prvi put se o hrvatskom porijeklu slavnog kriminalca progovorilo kada je o tome medijima kazao jedan taksist. Naime, Slavku Dasoviću, rođenome Zagrepčaninu koji je “kralja gangstera” vozio na posljednje suđenje, ono za utaju poreza nakon kojega je konačno i osuđen, navodno se gangster osobno ispovijedio o tome.

Dasović je svojedobno novinarima beogradskog tjednika Zoom Reporter ispričao kako su za tih vožnji, koje je Alu Caponeu inače plaćao FBI, često razgovarali. Capone ga je tako pitao odakle je, i kad mu je Dasović odgovorio da mu je rodni grad podno Sljemena, Alfonso Gabriel ga je navodno šokirao otkrivši mu da je njegova majka rođena – Riječanka.

Ta bi pričica vjerojatno trajno ostala u medijskoj domeni rekla-kazala da veze Ala Caponea s Rijekom nije potvrdila i njegova rođena pranećakinja, Deirdre Marie Capone u svojoj knjizi “Ujak Al”.

Unuka Alovog starijeg brata je, rekonstruirajući porijeklo i obiteljsko stablo, utvrdila kako je njezina prabaka Tereza rođena u nekom drugom gradu od onoga koji je bio naveden u njezinim službenim dokumentima. U krštenici joj je stajalo da je rođena u Angriju, gradu u Kampaniji na talijanskom jugu, no sama obitelj je to rekonstruirala kao krivotvorinu nakon što je Al Capone svoju majku 1924., poslije pogibije brata Franka u mafijaškom obračunu, sklonio na neko vrijeme u tajnu kuću u Rijeci.

Tu kuću stariji Riječani i danas nazivaju Vilom Capone, u međuvremenu je postala državna rezidencija, te se listom svojih uzvanika i kasnije trudila očuvati ne baš slavnu reputaciju. Nekad se u njoj, naime, odmarao moćni vrhovnik jugoslavenske Udbe Aleksandar Ranković. U

samostalnoj Hrvatskoj je u njoj godinama inkognito ljetovala obitelj Tuđman, potom i aktualni predsjednik Zoran Milanović dok je bio premijer, a nakon njega i premijer Tihomir Orešković poznatiji kao ‘Tim-građevina’… Riječ je o prilično velebnom kompleksu u Opatijskoj ulici br. 3, s privatnom lučicom i zidinama koje je čine nedostupnoj očima javnosti. Ono što je svojedobno činilo vrlo poželjnom i adekvatnom Alu Caponeu, obožavaju, čini se, i mnogi naši novodobni demokrati, piše Slobodna Dalmacija.


Autor: CroExpress Datum objave: 19.01.2022.