Autor: Hina/CroExpress

Slovenski parlament izabrao je u ponedjeljak profesora prava Miru Cerara za novog premijera dajući u zadatak tom političkom novajliji lijevoga centra da sredi loše financije Slovenije.
Cerar je dobio 57 glasova, a protiv njegova imenovanja glasovalo je 11 zastupnika. Odmah nakon izbora Cerar je položio prisegu. On sada u roku 14 dana parlamentu mora dostaviti listu ministara o kojoj će parlament ponovo glasovati, nakon čega će nova vlada biti i formirana. U međuvremenu tekuće poslove i dalje obavlja vlada premijerke u odlasku Alenke Bratušek.

Cerar je u svom nastupnom govoru u parlamentu pred glasovanjem kao glavnu zadaću svoje buduće vlade iznio izlazak iz krize i financijsku stabilizaciju, ali osobito uspostavu pravne države i vladavine prava, te podizanje političke kulture, a založio se za dijalog i konstruktivan odnos prema oporbi.

U novoj Cerarovoj vladi koja će početi raditi sredinom ili u drugoj polovici rujna djelovat će uz Cerarovu Stranku Mire Cerara (SMC) koja je na izborima 13. srpnja dobila 36 posto glasova još i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Socijalni demokrati (SD).

U oporbi ostaju Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, demokršćanska Nova Slovenija (NSI) Ljudmile Novak, Savezništvo Alenke Bratušek (SAB), te Udružena ljevica (ZL).

Cerar može računati da će u odlukama važnim za njegovu vladu imati i podršku SAB-a, a možda i ZL-a iako njegovi zastupnici tvrde da je riječ o ‘još jednoj neoliberalnoj vladi’ koju ne mogu podržavati.

Janšina stranka u ponedjeljak je rezultate izbora 13. srpnja ponovo dovela u pitanje, navevši da je njihov rezultat upitne legitimnosti, te da će Cerar formirati ‘još jednu socijalističku vladu’, od koje ne treba očekivati reforme, financijsku konsolidaciju i izlaz iz krize. I SDS i demokršćani ocijenili su u izjavama svojih zastupnika da je teško očekivati da bi Cerarova vlada mogla izdržati pun 4-godišnji mandat.

Cerar će ovih dana zaključiti razgovore s koalicijskim strankama, vezane na potpisivanje koalicijskog ugovora i raspodjelu ministarskih mjesta.

Za sada je poznato samo to da će u vladi biti 16 ministarstava, od čega će najmanje 8 ministarskih mjesta pripasti Cerarovoj stranci. Stranka umirovljenika DESUS trebala bi ih dobiti 3 do 4, a njen predsjednik Karl Erjavec ponovo će zauzeti mjesto ministra vanjskih poslova.

Ministar financija prema dogovoru trebao biti Dušan Mramor, profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani koji je ministar financija već bio od 2002. do 2004.

Mjesto ministra financija Cerarova stranka namjerava u svakom slučaju zadržati za sebe jer je deficit državnog proračuna od ovogodišnjih 4,4 posto potrebno u skladu sa smjernicama EU-a već u idućoj smanjiti na ispod 3 posto.

Datum objave: 26.08.2014.