Slovačka tvrtka tvrtka Skytoll odabrana je na javnom natječaju za uvođenje elektronskih vinjeta za korištenje autocesta u Sloveniji, novog sustava koji će 1. prosinca ove godine zamijeniti ljepljenje vinjeta na vjetrobransko staklo.

Državna tvrtka DARS koja upravlja slovenskim autocestama objavila je u petak da je ponuda Skytolla od 15,7 milijuna eura na natječaju odabrana kao jedina prihvatljiva.

Na natječaj za uvođenje e-vinjete svoje su ponude osim Skytolla, koji je sličan sustav naplate cestarina 2010. uveo u Slovačkoj, prijavili slovenski Iskratel u partnerstvu s mađarskim ARH Informatics i konzorcijem Marand, Telekom Slovenije, Pošta Slovenije i austrijski Kapsch koji imaju formalnu mogućnost za žalbu u roku tjedan dana.

Uvođenje e-vinjete u Sloveniji zakazano je za 1. prosinca ove godine. Godišnja vinjeta vrijedit će godinu dana od dana kupnje, dok su dosadašnje “ljepljive” jednogodišnje vinjete vrijedile do kraja godine godini u kojoj su kupljene, bez obzira na datum kupnje.

Kupnja e-vinjete bit će moguća putem mobilne aplikacije, preko interneta ili na postojećim prodajnim mjestima, poput benzinskih crpki.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 29.01.2021.