Premda je ponovo dopustila rad srednjih škola te najavila popuštanje za rad ugostitelja na otvorenim terasama, slovenska vlada upozorava u petak da se stanje epidemije, godinu dana od prve potvrđene zaraze novim kornavirusom, pogoršava te da zemlji prijeti novi val, posebno zbog novih varijanti.

Krivulje nam rastu, možda se nalazimo pred novim valom epidemije, kazao je u petak na vladinoj konferenciji za novinare epidemije Milan Krek, ravnatelj nacionalnog Instituta za javno zdravlje.

Posebno je izrazio zabrinutost širenjem britanske varijante koronavirusa, koja je u Sloveniji već potvrđena, a već je dominantna u nekim europskim zemljama, primjerice u Češkoj, ali i u susjednoj Italiji.

Slovenska vlada objavila je u petak da je u zadnja 24 sata potvrđen 881 novi slučaj zaraze, što je 16,2 postotni udio pozitivnih testova na ukupan broj, uz upozorenje da broj potvrđenih zaraza dnevno u zadnje vrijeme opet raste.

Prosječni broj zaraza dnevno u zadnjem tjednu iznosi 780, u porastu je i reprodukcijski broj širenja koronavirusa. Povećan je i broj hospitalizacija, pa je u bolnicama 521 covid pacijent, od čega ih je 85 na intenzivnim odjelima.

U petak se navršilo godinu dana otkako je u Sloveniji potvrđen prvi slučaj zaraze novim koronavirusom kod Slovenca koji je boravio u Maroku, a u zemlju se vratio preko Italije. Deset dana kasnije uslijedio je i prvi smrtni slučaj, kod štićenice doma za umirovljenike koju je zarazio liječnik koji se zarazio na skijanju u Italiji.

Od tada je u Sloveniji bilo potvrđeno više od 194 tisuće covid infekcija, te do sada 4113 preminulih, od čega polovica u domovima za starije, a ostali u bolnicama.

Premda je vlada Janeza Janše prva u Europi u svibnju lani proglasila kraj epidemije, Sloveniju je drugi jesenski val pogodio više od većine drugih europskih država, a po broju umrlih na broj stanovnika među najpogođenijima je u svijetu.

Janša je prošlog tjedna u parlamentu upozorio da je pred njegovom vladom, koju oporba optužuje za loše upravljanje epidemijom, nekoliko vrlo zahtjevnih mjeseci.

Po Janšinim riječima, zemlja bi se zbog novih varijanti koronavirusa mogla naći pred dilemom da li ustrajati na sadašnjim restrikcijama koje ne daju očekivane rezultate ili pak na nekoliko tjedana ponovo uvesti radikalnu karantenu i zaustaviti “društveni život” kao što je bio slučaj lanjskog proljeća.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 05.03.2021.