Ministarstvo hrvatskih branitelja RH najoštrije je osudilo vandalski čin oskrvnuća Spomen obilježja poginulim Vukovarcima kod Kupresa, pri čemu je zapaljena hrvatska zastava, razbijeno postolje u obliku križa te razbacani vijenci i svijeće za hrvatske branitelje.

MUP Hercegbosanske županije (BiH) izvijestio je jučer da su nepoznati počinitelji oskvrnuli Spomen obilježje poginulim Vukovarcima nedaleko od Kupresa kod kojega je prošloga tjedna predsjednik Hrvatske Zoran Milanović položio vijenac i zapalio svijeće.

Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske u petak je najoštrije osudilo oskrvnuće Spomen-obilježja poginulim Vukovarcima nedaleko od Kupresa, naglasivši  kako je riječ o sramotnom i vandalskom činu.

“Braneći hrvatski narod i sve one koji su bili izloženi velikosrpskoj agresiji na kupreškoj visoravni, nesebičnu žrtvu podnijelo je 160 hrvatskih branitelja, među kojima i 15 pripadnika vukovarske ratne postrojbe Žuti mravi, s kojima je bio i Robert Zadro, sin vukovarskog heroja Blage Zadre”, ističu iz Ministarstva hrvatskih branitelja RH.

Devastirajući Spomen-obilježje, dodaje se, “nepoznati počinitelji su oskrvnuli naše nacionalne i vjerske simbole, naše svetinje, vrijeđajući nacionalne i vjerske osjećaje hrvatskoga naroda, kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini, a iznad svega povrijedili su obitelji naših poginulih branitelja, koji su nakon herojske obrane Vukovara u obrani Kupresa položili svoje živote”.

“I dok iščekujemo tužnu obljetnicu stradanja Vukovara, ovakav gnjusan vandalski čin posebno pogađa Vukovarce i branitelje Vukovara, ali i sve nas kojima je Vukovar u srcu”, navode iz Ministarstva.

Ministarstvo hrvatskih branitelja RH također naglašava kako je oskrvnuće Spomen-obilježja hrvatskim braniteljima “očiti izraz mržnje i nesnošljivosti spram naših temeljnih vrijednosti i zaslužuje osudu cjelokupne javnosti te stoga od nadležnih tijela BiH očekujemo poduzimanje svih raspoloživih mjera kako bi se počinitelji pronašli i kaznili”.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 11.11.2022.