Autor: CroExpress/Željko Batarilo

Nogometni klub Graničar iz Županje sljedeće godine obilježava važnu obljetnicu, 100 godina postojanja, a ujedno je to i 140. obljetnica prvog igranja nogometa u Hrvatskoj, čije je izuzetno važne tradicije Graničar svojevrsni sljedbenik.
Sve je počelo još davne 1880. godine pa i još nekoliko godina prije, kada u Županju dolaze Englezi poradi iskorištavanja slavonskih šuma i gradnje tvornice tanina. Iako isprva nepovjerljivo, nešto kasnije, posebice tijekom trogodišnje gradnje tvornice, u igru uključuju i domaće momke, što je ključni dokaz da je upravo Županja kolijevka hrvatskog nogometa pa i puno šire. Dakako, osim nogometa, Englezi u Županji u slobodno vrijeme igraju i tenis, polo, kriket, mačevanje pa su svi ti sportovi izrazito povezani baš za Županju.

Graničar je osnovan 1920. godine, a nakon prestanka rada tvornice tkanina 1932. godine, Katarina Hepburn, rođena Horvatović, domaća djevojka koja je bila udana za Freda Hepburna, jednog od vlasnika tvornice, 1946. godine poklanja Graničaru zemljište na kojem je nekoć bila tvornica, a radišni članovi uprave kluba grade stadion koji se i danas nalazi na istom mjestu – Spomen stadion prve nogometne lopte u Hrvatskoj.

Do sada sam skenirao više od 600 fotografija, dokumenata, novinskih članaka…, a sve kanim sabrati u knjizi i izdati je sljedeće godine.

Datum objave: 23.08.2019.