Autor: Branko Stipković

U najvećoj godini hrvatskog nogometa 2018. osim nevjerojatnog srebra A-momčadi sa SP-a u Rusiji vrlo smo se dičili i plasmanom mladih na EP 2019. u Italiju i San Marino, tek trećim u 13 pokušaja. Prvi put smo dakle uspjeli 2000. (Slovačka), drugi put 2004. (Njemačka). Izbornici su bili Ivo Šušak, Martin Novoselac i Nenad Gračan.
Ivo je imao uistinu sjajnu generaciju, jednu od najboljih koja je stasala na našem tlu. Spomenuti sraz s Nizozemcima na trnavskom stadionu Antona Malatinskog počeli su Stipe Pletikosa, Darko Miladin, Anthony Šerić, Igor Bišćan, Igor Tudor, Dario Smoje, Boško Balaban, Jurica Vranješ, Tomo Šokota, Ivan Leko i Josip Šimić, na klupi čekali Silvije Čavlina, Andre Mijatović, Renato Pilipović, Dalibor Višković, Goran Brajković, Mihael Mikić i Silvester Sabolčki. Krenulo je odlično, golom Miladina. Izjednačio je Mark van Bommel nekom apsurdnom loptom s one strane centra koja je iznenadila Pletikosu, a uža obrana kumovala je i matu Jana Vennegoora of Hesselinka.

Nakon dva dana tu smo remizirali sa Španjolcima, 0:0, ali je dramatičnih 3:4 s Češkom u Trenčinu (strijelci Šerić i Tudor dva) presudilo o povratku kući. Tu priredbu posebno je zapamtila skupina hrvatskih huligana koja se lažno predstavljala navijačima: kad su uneredili gradsko središte ne samo da su pohvatani nego su morali kupiti metle, četke, krpe i kemikalije pa sve uglancati do blistavog odsjaja – originalna mjera lokalne policije, osobito nezgodna za tzv. ponos…
Kako će u smiraj ovog petka po trnavskom trnju proći kapetan Luka Modrić i suigrači?


Uobičajeno se rabe opipljivi elementi: redoslijed na FIFA-ljestvici (naše 7. i njihovo 31. mjesto), međunarodna procjena vrijednosti tj. cijene (295 milijuna eura naših da smo kompletni, 166 njihovih), članstvo u eminentnim stranim klubovima (čast Zenitu, Herthi, Parmi, Celti, drugo su Real, Liverpool, Bayern, Milan).

Međutim, u kvalifikacijskoj skupini smo s istim brojem bodova, po šest, iz tri utakmice. Mi smo kod kuće dobili Azerbajdžan 2:1, isto toliko i Wales, izgubili u Mađarskoj 1:2, oni na svom terenu sredili Mađare 2:0, bez ičega ostali u Walesu (0:1), onda 5:1 deklasirali Azere kod njih. Imaju bolju gol-razliku, 7:2 u odnosu na naših 5:4. Mađari, inače, s utakmicom više bježe tri boda.
Nezgodno je što Zlatko Dalić ne može računati na Andreja Kramarića, Ivana Rakitića, Šimu Vrsaljka, Matea Kovačića, Josipa Pivarića. Kolega Pavel Hapal, Čeh za kormilom Slovačke, nema takvog hendikepa.


Dnevni list Športky piše da je Rakitićev izostanak ‘nemilosrdan udarac’. Novi legionar s kineskih igrališta Marek Hamšik (onaj s irokez-frizurom) nada se da će kadrovski problemi goste ‘svakako učiniti ranjivima, što nam otvara izglede i za pobjedu’. Poručuje pak da bi rado s Modrićem razmijenio dres iako jednom već jest, nakon utakmice Napolija i Reala…

Narod se poziva na sjedinjenost sa selekcijom kojoj je ovo utakmica godine:
‘Bit će to nemilosrdnih 90 minuta, neovisno o činjenici da s kontra strane stoje slavenska braća!’

Kladioničarska tvrtka Fortuna poziva na akciju, ohrabrujući zainteresirane i one koji to nisu da uopće ne dvoje o moguća tri boda domaćih Sokolova budući da Chorvatsko nastupa bez nekolicine glavnih zvijezda. Ipak zagrebačkoj ekspediciji daje prednost koeficijentom pobjede 2,35 nasuprot 3,30 koje nudi za svoje te 3,20 za remi.

Političko-društveni dnevnik Pravda anketira čitatelje temom ‘Mogu li Slovaci matirati svjetsko srebro?’ ilustriranu fotografijom Modrića i Rebića i konstatacijom izbornika Hapala da su ‘snage izjednačene’. Publika s postotkom 43,2 misle da će slaviti Slovačka, neodlučeno predviđa 31,9, pobjedu Hrvatske 22,2 posto, dočim je 2,7 za definiciju ‘baš me briga’.

Iz baze u Šamorinu dopiru optimistički tonovi, a tamošnji nogometni eksperti rabe zanimljivu paralelu:

‘U Hrvatskoj nogometaši rastu kao u Španjolskoj mandarine!’

Evidentno je uvažavanje ‘kockastih’, vidljivo i iz utješne tvrdnje da se kvalifikacije nastaljaju bez obzira na rasplet aktualnog sraza. Štoviše, dotično bratislavsko glasilo nadasve komplimentira Hrvatima zbog podatka da su prihvatili prijateljsku reviju travnja 1994. godine i to:

‘Premijernu na slovačkom terenu poslije rascjepa Čehoslovačke i razlaza s Česima, prvu poslije četiri inozemne provjere. Šef državnog sastava Jozef Venglos i vodstvo nacionalne federacije tako prijateljsku gestu neće zaboraviti nikada. Croate su doputovale iako su imale bogati poziv Engleza, ali obećali su i riječ im je bila važnija od novca!’

Sjećate se, to je onaj Ćirin izlet s postavom lige i turbulentan sudar okončan rezultatom 1:4.

Javno se oglasio i najskuplji Slovak, centralni branič Milan Škriniar (60 milijuna eura), kolega Marcela Brozovića i donedavno Ivana Perišića u Interu iz Milana. Njegov opis Dalićeve sqaudre stvarno je originalan:

‘Hrvatska je suparnik sposoban svladati bilo koga. Ali i neplanirano sustati, što smo vidjeli u Budimpešti. Nema uravnotežene performanse. Ipak će u petak biti favorit. Mi se moramo fokusirati na sebe i svoju igru’.

Izvol’te.

24 hod.sk najavljuju temperaturu od 14 stupnjeva Celzijusovih i formaciju 4-3-3 svojih: Dubravka – Pekarik, Vavro, Škriniar, Hancko – Kucka, Lobotka, Hamšik – Rusnak, Bozenik, Mak.

Razumije se navodno i u naše: Livaković – Jedvaj, Lovren, Vida, Barišić – Brozović, Modrić, Badelj – Brekalo, Rebić, Perišić.

Nismo sigurni da su se sjetili svih koji će zaista zaigrati. Neka ih braća Slaveni zaborave i na igralištu!


Izvor: hns-cff.hr

Datum objave: 06.09.2019.