Autentično, izvorno, turistički nepotrošeno, bogatstvo običaja, tradicijske gastronomije i očuvane prirode – sela u blizini Županje idealan su izbor za odmor.

Nikad čuli za Cvelferiju? Nemate pojma da se nalazi u Hrvatskoj? Možda se neki maglovito prisjećaju tog izraza iz udžbenika povijesti, ali ne znaju uz koje bi ga područje vezali. Odmah na početku riješimo dilemu. Strogo geografski gledano (iako je ovdje riječ isključivo o povijesnom pojmu) Cvelferija obuhvaća županjska sela Drenovce, Podgajce, Rajevo Selo, Đuriće, Račinovce, Gunju, Vrbanju, Soljane i Strošince, u zapadnom dijelu Srijema u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Srijem i Slavonija: vodimo vas u Cvelferiju, raj za ljubitelje ruralnog turizma
Franjo Škegro (Izvor TZ VSŽ)

Izraz potječe još iz razdoblja Vojne krajine i njemačkog naziva za Dvanaestu satniju – ili kako se to nekad zvalo kumpaniju – sa sjedištem u Drenovcima koja je bila dio 7. Brodske graničarske pukovnije. Ovaj povijesni dio Srijema geografski je vezan uz slavonska sela i grad Županju i s njima kreira jedinstveni ruralni prostor savršen za odmor i uživanje, a evo i što sve trebate posjetiti.

Srijem i Slavonija: vodimo vas u Cvelferiju, raj za ljubitelje ruralnog turizma
Davorin Krešić, Izvor TZ VSŽ

Muzej Cvelferije

Etnografska, povijesna i likovna zbirka, više od dvije tisuće predmeta u fundusu, atraktivne izložbe, virtualne radionice rukotvorina, tradicijskih igračaka i igara iz prošlosti…, sve vam to nudi Muzej Cvelferije u Drenovcima. Svakako ga posjetite kad prolazite ovim selom u kojem ćete se ponovo povezati s prirodom, otkriti ljepotu tradicije i folklora i uživati u zdravim i svježim namirnicama proizvedenim na nekoliko obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava. Iz Drenovaca je devedesetih krenula folklorna manifestacija Raspjevana cvelferija, koja se svake godine održava u drugom selu nekadašnje satnije, a u njezinim mjestima već desetak godina svakog svibnja prolazi atraktivni konjički maraton.

Srijem i Slavonija: vodimo vas u Cvelferiju, raj za ljubitelje ruralnog turizma
Franjo Škegro (Izvor TZ VSŽ)

Skrovita Gospa Šumanovačka

Skriveno u idiličnom okruženju slavonske hrastove šume, hodočasnici Svetište Majke dobre nade nazivaju i Skrovitom Gospom Šumanovačkom. Najstarije je svetište Vukovarsko-srijemske županije, a više od 650 godina na ovom mjestu se događaju čuda od kojih su neka prerasla u legendu. I danas Cvelferi pričaju o ozdravljenju slijepe djevojke koja se umila vodom iz bunara stotinjak metara od svetišta. Ovo je mjesto posebne energije, zelena oaza mira i duhovnosti. Tu su franjevci na temeljima crkve zapaljene u osmanlijskim osvajanjima najprije izgradili drvenu, a potom 1822. današnju crkvu.

Srijem i Slavonija: vodimo vas u Cvelferiju, raj za ljubitelje ruralnog turizma
Romulić&Stojčić (Izvor TZ VSŽ)

Cesta zlatne niti

Iz cvelferskih mjesta Drenovaca i Vrbanje tematska Cesta zlatne niti vodi Bošnjacima, Gradištem, Šiškovcima, Cernom, Kruševicom, Babinom Gredom, Štitarom sve do Županje, koja je u vrijeme Cvelferije bila u Jedanaestoj kumpaniji, pa s njom dijeli dugu graničarsku povijest o čemu svjedoči i autentični Graničarski čardak. I ne dijeli samo povijest nego i opušten način života, gurmanski hedonizam, bogatstvo šuma, ali i tipičan seoski ambijent uz Savu. Naime, iako je grad, Županja je nastala „ušoravanjem“ posavskih sela pa se gubi granica između urbanog i ruralnog. Cesta zlatne niti za svaku je preporuku kad posjetite Srijem i Slavoniju, posebno ako ste ljubitelji tradicije, starih obrta, najljepših rukotvorina, prefinih jela i opuštenog lifestylea… Tu prijateljstva započinju čokanjčićem vrhunske mirisne voćne kapi i nikad ne završavaju.

Srijem i Slavonija: vodimo vas u Cvelferiju, raj za ljubitelje ruralnog turizma
Priroda, autor TZ VSŽ

Srijemom na biciklu

Cvelferija je odličan izbor za bicikliste. Gunjom, Vrbanjom i Drenovcima prolazi atraktivna ruta Srijem koja povezuje južno područje Vukovarsko-srijemske županije sa sjeveroistočnim dijelom i spaja se s međunarodnom Dunavskom rutom ili službeno Eurovelom 6.

Ruta nije zahtjeva pa je za svaku preporuku i onima kojima biciklizam nije jača strana. Prekrasan ruralni prostor, mir i tišina ambijentalnih sela opuštaju i pune baterije.

Ruta Srijem je kružnog oblika pa se uvijek možete vratiti na početnu točku… Ili istraživati dalje, jer kad jednom krenete teško se zaustaviti. Tu je, naprosto, baš lijepo i ugodno.


Autor: TZ Vukovarsko-srijemske županije Datum objave: 19.09.2022.