Avion iz Grčke sletio je sinoć u Zagreb s 19 tona pomoći ljudima pogođenima potresima kod Petrinje, Siska i Gline.

Pomoć Hrvatskoj stiže iz brojnih zemalja, a Austrija je sinoć pripremila veliku pošiljku s više od 80 kontejnera u koje će se moći smjestiti oko 640 ljudi.

Avion iz Grčke sletio je sinoć u Zagreb s 19 tona pomoći ljudima pogođenima potresima kod Petrinje, Siska i Gline. Šatori, grijalice kreveti, sve će se to iskoristiti, pišu 24sata, kako bi se pomoglo u privremenom smještaju onih koji su ostali bez domova.

Nakon potresa austrijska Savezna ministrica za nacionalnu obranu Klaudia Tanner je sazvala hitan sastanak i ponudila slanje specijalne jedinice AFDRU  (Austrian Forces Disaster Relief Unit) na područje Siska i Petrinje.

–  Ministrica oružanih snaga Klaudia Tanner je ponudila pomoć, ali Hrvatska je nije prihvatila. AFDRU je posebna jedinica za pomoć u katastrofama, a sastoji se od stručnog medicinskog osoblja, vrhunskih kirurga, osoblja za oporavak te vodića sa psima tragačima.

Sveukupno sto pripadnika koji imaju mogućnost upravljačkog i opskrbnog fokusa, kao i operativnog elementa koji se sastoji od spašavanja i oporavka, otkrivanja, dekontaminacije, obrade pitke vode i dodatnih radnji ovisno o situaciji – rekao je za 24sata bojnik Markus Matzhold iz centra za informiranje austrijske vojske ističući da je AFDRU još u stanju pripravnosti.

Iz velike želje da pomognu, austrijske vojne postrojbe su organizirale slanje 80 kontejnera s grijanjem. Kapacitet im je sveukupno 640 ljudi, 8 osoba po kontejneru.

Uz pratnju vatrogasnih postrojbi danas se prevoze do potresom pogođenog područja u Hrvatskoj – rekao je Markus Matzhold ističući da kontejneri stižu iz vojarni u Štajerskoj i Donjoj Austriji.


Autor: CroExpress Datum objave: 31.12.2020.