Autor: Z.S./Foreign Policy

Laptop je pronađen u Siriji. Crni Dellov ‘stroj’ koristio je radikalni islamist. Njegov je sadržaj stravičan– upute kako napraviti biološko oružje, kako radikalizirati potencijalne džihadiste i naučiti ih da izvrše svoje zadaće, govori džihadističkih i neonacističkih vođa, upute američke vojske o aspektima vojnog djelovanja, glazba Celine Dion… Hm, zastanimo na trenutak. Kako se glazba Celine Dion našla na ovom popisu?

Muhammedu S., tuniskom studentu kemije i fizike laptop, ipak, nije služio samo za ‘posao’. Na njemu je držao i privatne stvari. Između ostalih i glazbu Celine Dion, recepte za dobar mousse od banane, obiteljske fotografije, skenirate ispite.. Uvid u sadržaj njegova laptopa imali su novinari časopisa Foreign Policy.

Ipak, sadržaj iz privatnog života činio je vrlo malo dio onog pronađenog na laptopu. Ostatak je posvećen destrukciji. Članci poput ‘Kako napraviti Semtex’, ‘Kemija i tehnologija eksploziva’, ‘CIA-ini improvizirani uređaji za sabotažu’… Jedan 21-minutni video isječak pojašnjava kako iz biljke izvući smrtonosni ricin.

Pronađen je i dokument koji dokazuje da je njegova obitelj znala za Muhammedova uvjerenja te je otac potpisao izjavu u kojoj pristaje platiti cijenu za svu štetu koju Muhammed uzrokuje, gdje god bio.

Datum objave: 10.09.2014.