Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček izvijestio je u utorak da su prikupili potreban broj zastupničkih potpisa za pokretanje inicijative za opoziv ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana jer on “nije ispunio niti jedan vanjskopolitički cilj RH”.

“Ministar jednostavno nije dorastao funkciji koju obnaša. Hrvatska bukvalno nema vanjsku politiku, nema diplomaciju. Niti jedan vanjskopolitički cilj u doba mandata Grlić Radmana nije ispunjen”, rekao je Pavliček na konferenciji za novinare u Saboru izvijestivši da su prikupili potrebna 32 potpisa saborskih zastupnika.

Govoreći o razlozima za opoziv, naveo je izborni zakon u BiH koji je nepovoljan za Hrvate u toj zemlji te će se izbori održati iako je Ustavni sud BiH taj izborni zakon proglasio neustavnim.

Posebice zabrinjava, upozorio je, da će njemački Bundestag krajem ovoga tjedna donijeti Rezoluciju o BiH u kojoj se optužuje Republiku Hrvatsku da se  previše miješa u unutarnje stvari BiH iako je Hrvatska supotpisnik Daytonskog sporazuma i u obvezi je pratiti situaciju u BiH.

Što je Grlić Radman radio u Berlinu

Navodeći i da je Grlić Radman ranije bio veleposlanik u Berlinu upitao se što je tamo radio i je li uspio išta izlobirati za interese hrvatskog naroda.

Dodao je i da Hrvatska u zadnje tri godine, za vrijeme mandata ministra Grlić Radmana, nije riješila niti jedan granični spor sa susjednima, posebice sa Srbijom. Pri tome, Međudržavna komisija za granice između dvije zemlje nije se sastala za njegova mandata.

“To samo pokazuje koliko je njemu stalo do rješavanja ovih krucijalnih pitanja koje posebice dolaze do sve veće važnosti jer smo od slijedeće godine i granica Schengena. To znači da vanjske granice EU i dan-danas nisu riješene”, upozorio je.

Pavliček je kazao i da Grlić Radman nije bio u stanju aktivirati već potpisani sporazum između Hrvatske i Srbije iz 2004. godine koji je  hrvatskoj nacionalnoj manjini trebao jamčiti sigurne mandata na lokalnim i državnim razinama. Hrvatska je svoj dio tog sporazuma ispunila, dodao je.

Naveo je i da ministar Grlić Radman nije reagirao na skandalozno ponašanje veleposlanika RH u Srbiji Hidajeta Biščevića koji je izravno optužio glavnog političkog predstavnika Hrvata u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislava Žigmanova nazvavši ga “ego-etnobiznismenom“ uoči samih izbora. Smatra da je time dodatno podijelio hrvatsku zajednicu i nanio joj štetu u Srbiji.

Pavliček je rekao i da je ministar Grlić Radman tolerirao koruptivne radnje u hrvatskoj diplomatskoj mreži na što je upozorio i bivši glavni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Damir Sabljak.

Na novinarski upit, predsjednik Hrvatskih suverenista ocijenio je da je Grlić Radman trećerazredni diplomat. “Često je davao smiješne izjave, široj javnosti nerazumljive. Ono što je najbitnije – niti jedan cilj kao ministar nije ostvario”, kazao je.

Smatra i da bi hrvatska diplomacija funkcionirala jednako i da nemamo ministra, kao što funkcionira s njim. 

Sabor je u dnevni red uvrstio točku za pokretanje inicijative za opoziv ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana.

Musić Milanović napravila ogromnu štetu svom djetetu

Upitan za komentar Sanja Musić Milanović, supruga predsjednika RH Zorana Milanovića, ishodila je promjenu već zaključenih ocjena da joj sin prođe s 5,0, Pavliček, koji je i sam radio u školstvu, rekao je  da pritisci na učitelje i profesore postoje godinama. “Ovo je sramotno da si je prva dama to dozvolila i da je pala  na ovako banalnoj stvari”, kazao je. Smatra i da zbog takvih “banalnih stvari” ljudi napuštaju Hrvatsku jer smo “država nejednakih”. 

Drži i daje time napravila ogromnu štetu, prvenstveno svom djetetu, te da to može imati i nesagledive posljedice za predsjednika Milanovića i njegovu funkciju.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 05.07.2022.