Stožer civilne zaštite RH u petak je objavio Uputu županijskim stožerima civilne zaštite i područnim uredima o pojačanom nadzoru pridržavanja epidemioloških mjera te uputu o mjerama za pripremu turističke sezone.

S obzirom na tendenciju širenja bolesti covid-19 koja je postala izraženija posljednjih nekoliko dana, a kako bi se spriječio daljnji rast oboljelih, Nacionalni stožer obvezao je sve stožere civilne zaštite i područne urede Ravnateljstva civilne zaštite da osiguraju pojačani kontinuirani nadzor pridržavanja epidemioloških mjera na svojem području.

Osobitu pozornost, stoji u uputi, treba obratiti na mjesta potencijalnih nedopuštenih okupljanja te na eventualni nedopušteni rad ugostiteljskih objekata u zatvorenim prostorima.

Gosti se mogu usluživati samo na otvorenim terasama, odnosno drugim otvorenim prostorima za usluživanje na kojima može strujati zrak, a nije dopušteno usluživanje gostiju na terasama koje su zatvorene staklenim, plastičnim ili drugim pregradama, ističe se u uputama.

Također, navodi Nacionalni stožer, pozornost treba obratiti i na eventualno kršenje ograničenja radnog vremena.

S obzirom na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i okruženju, a kako bi se Hrvatska u nadolazećoj turističkoj sezoni bila sigurna destinacija, Nacionalni stožer navodi da su svi stožeri civilne zaštite obvezni stupiti u kontakt s turističkim zajednicama koje djeluju na njihovom području te u suradnji s njima razmotriti koje je mjere i aktivnosti potrebno poduzeti da bi njihovo područje bilo epidemiološki sigurna destinacija za građane i turiste.

Županijski stožeri obvezni su, ako se za to ukaže potreba, u suradnji i prema procjeni županijskih epidemiologa, Stožeru civilne zaštite RH predložiti privremeno uvođenje nužnih epidemioloških mjera na njihovom području te svaki tjedan (utorkom do 12 sati) dostaviti podatke o broju turista koji borave na području njihove županije.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 19.03.2021.