Mjere ograničenja koje je njemačka savezna vlada donosila tijekom pandemije, a za koje nije bilo potrebno prethodno savjetovanje sa saveznim pokrajinama, bile su sukladne njemačkom ustavu, odlučio je u utorak Njemački ustavni sud.

“U svrhu zaštite građana i održavanja zdravstvenog sustava, država smije narediti ograničenje kretanja i kontakata kao i zatvaranje škola”, stoji u priopćenju Njemačkog ustavnog suda, u presudi oko tzv. savezne kočnice za nuždu, koja je na proljeće ove godine saveznoj vladi omogućila da bez savjetovanja sa saveznim pokrajinama uvede mjere koje su inače u nadležnosti federalnih jedinica.

Konkretno se radi o tzv. četvrtom zakonu o zaštiti građana u slučaju epidemiološke situacije nacionalnih razmjera, koji je bio na snazi od kraja travnja do kraja lipnja ove godine.

Ustavni sud je zaključio kako su mjere, koje su stupale na snagu u slučaju prelaska vrijednosti sedmodnevne incidencije zarazom od 100, predstavljale “značajno zadiranje” u ustavom zajamčeno pravo građana na obrazovanje, obiteljska temeljna prava te prava pojedinca na individualni razvoj, ali da je to zadiranje opravdano “pitanjima općeg dobra”.

‘Obrana zajednice od ugroze nadređena temeljnim pravima građana’

“Temeljnim pravima građana je nadređena obveza države u sprječavanju ugroze zdravlja i života zajednice”, stoji u priopćenju. Isto tako se navodi kako je države istodobno uvela mjere kojima je cilj bio ublažavanje posljedica mjera ograničenja.

Jedan od podnositelja zahtjeva za ispitivanjem ustavnosti privremenih mjera, Liberalno-demokratska stranka (FDP), nakon presude je priopćila kako treba poštovati odluku sudaca iz Karlsruhea, ali da to ne znači da vlada sada iznova može uvesti iste mjere.

U utorak poslijepodne predstavnici saveznih i pokrajinskih vlasti iznova razmatraju moguće mjere za zaustavljanje širenja koronavirusa, a mediji govore o mogućnosti ponovnog uvođenja mehanizma “kočnice za nuždu”, koja bi pružila pravni temelj za ingerenciju saveznih vlasti kada je u pitanju uvođenje mjera na saveznoj i na pokrajinskoj razini.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 30.11.2021.