Autor: Z.S./Business Insider

Dobar san ključan je za dobro funkcionirnje organizma. A mnogi od nas imaju problema sa spavanjem. Eric Olson, direktor Centra za medicinu spavanje klinike Mayo i Harnet Walia, doktor u Klinici za poremećaje sna u Clevelandu, odgovaraju na pitanje – kako brže zaspati?

1. Izađite iz kreveta. Kada ležite budni u njemu, šaljete tijelu poruku da ne treba spavati u krevetu već samo ležati. Ako ne uspijete zaspati kroz 15-20 minuta, napustite sobu i pokušajte s nečim opuštajućim i nestimulirajućim – čitanjem knjige ili kupkom.
2. Opustite se uz neku od metoda poput vježbi disanja. Istražite što o tome ima reći neuroznanstvenica Catherine Kerr. Jedan od prijedloga za opuštanje je vježba stezanja svih mišića, od prstiju na nogama do čela, na pet sekundi, a zatim opuštanje. Postoje i metode mentalnog odvraćanja, poput zamišljanja samog sebe na nekom ugodnom mjestu. Ni brojenje ovaca nije za odbaciti. 
3. Prestanite brinuti. Ili barem smanjite brige. Ako razmišljate o bankovnom računu ili sastancima kad bi trebali spavati, mozak vam je preopterećen. Pokušajte s tehnikom pisanja rečenice-dvije dnevno o tome što vas trenutno brine.
4. Ne gledajte na sat. To vas samo dodatno frustrira.
5. Ako baš morate piti tablete za spavanje, pazite da to ne činite ako je jutro blizu, a vi morate početi funkcionirati. Sjedanje za volan dok ste pospani od medikamenata nije najpametnija stvar na svijetu.
6. Isplanirate spavanje. Nemojte biti budni do 4 ujutro. Napravite raspored razumnog odlaska u krevet i dizanja. Ne gledajte u elektroničke uređaje prije spavanja. Neka vam spavaća soba bude tamna, hladnija i korištena samo za spavanje i intimu. Izbjegavajte alkohol, kofein i neke vrste hrane neposredno prije spavanja.
7. Razmislite o odlasku doktoru, ako baš ništa ne pomaže. 

Datum objave: 08.09.2014.