Studentima hrvatskog i talijanskog jezika i književnosti s Filozofskog fakulteta u Splitu pružena je dragocjena prilika za učenje i istraživanje moliške hrvatske jezične i kulturne baštine tijekom predavanja Francesce Sammartino, koje je održano u četvrtak, 2. studenoga.

Ovo značajno predavanje na temu “Jezična i kulturna baština moliških Hrvata” organizirali su Hrvatska matica iseljenika – Podružnica Split i Centar za hrvatske studije u svijetu Sveučilišta u Splitu, u suradnji sa Zakladom “Agostina Piccoli”. Cilj je bio pružiti budućim profesorima i članovima akademske zajednice dublji uvid u identitet i kulturnu baštinu moliških Hrvata.

Predavanje je istaknulo tko su moliški Hrvati, gdje se nalaze tragovi hrvatske baštine u njihovom naslijeđu, koje su ključne komponente moliškohrvatskog identiteta te kako se danas čuva moliškohrvatski identitet i jezik.

Važnost i brigu za očuvanje kulturološkog i nacionalnog identiteta istakao je župan Splitsko-dalmatinske županije, Blaženko Boban, te voditelj splitske podružnice HMI-ja, Ante Ćale. Profesorica Jagoda Granić, doktorica znanosti, govorila je o edukativnim specifičnostima i programima Centra za hrvatske studije u svijetu. Dekanica Filozofskog fakulteta, profesorica Ina Reić Ercegovac, srdačno je pozdravila prisutne i istaknula važnost ovakvih tema u obrazovanju i istraživanju.

Ovo predavanje predstavlja korak prema očuvanju i promociji bogate moliškohrvatske baštine te potiče buduće generacije profesora i istraživača da nastave istraživati i promicati molišku hrvatsku kulturu i jezik.


Autor: CroExpress Datum objave: 07.11.2023.