Suci istrage velikogoričkog Županijskog suda odredili su jednomjesečni istražni zatvor za 42 navijača Hajduka koji su prijavljeni zbog subotnjeg izazivanja nereda i sukoba s policijom na odmorištu Desinec na autocesti A1, doznaje Hina na sudu.

Svim pritvorenim pripadnicima Torcide određen je pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, precizirano je na Županijskom sudu u Velikoj Gorici. 

Pritvoreni navijači su tijekom ponedjeljka, zbog njihove brojnosti, dovođeni na istražna ročišta u četiri odvojene skupine od po 10 okrivljenika. Prvo ročište održano je u ponedjeljak s početkom u 11,30 sati, a posljednje četvrto je dovršeno nakon 22 sata.

Nekoliko odvjetnika ranije da je kazalo da su njegovi branjenici poricali bilo kakvo sudjelovanje u neredima na odmorištu Desinec navodeći da ih je policija nasilno izvukla iz vozila i uhitila. Pojedini branitelji su najavili žalbe na odluke sudaca istrage, o čemu bi idućih dana trebalo odlučiti izvanraspravno vijeće velikogoričkog Županijskog suda.

Mediji javljaju kako će Zatvor u Zagrebu imati problem sa smještajem 42 okrivljenika koji kao pritvorenici ne smiju biti u istim sobama niti ići zajedno u šetnju za vrijeme trajanja istrage.

Policija je ranije izvijestila da je 42 muškarca prijavila zbog izazivanja nereda, a tužiteljstvo je nakon ispitivanja za sve zatražilo istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Ozlijeđeno 20 policajaca i 14 osumnjičenika

Riječ je o 31 punoljetnom muškarcu i 11 mlađih punoljetnika koji su u skupini od oko 250 do 300 pripadnika Torcide, nakon subotnje utakmice u Zagrebu, zaustavili promet na autocesti A1 te potom trčeći krenuli prema benzinskoj postaji gdje su nasrnuli na policajce.  Pritom su na policajce bacali razna aktivirana pirotehnička sredstva, staklene boce, kamenje, iščupane prometne znakove, požarne aparate, kante za smeće i druge predmete.

U sukobu je ozlijeđeno 20 policajaca te 14 osumnjičenika, a četiri navijača su propucana kada je policija upotrijebila vatreno oružje. Oštećena su i četiri službena policijska vozila te inventar benzinske postaje.

Prema pisanju medija, istražitelji kao motiv izgreda navode nezadovoljstvo pripadnika Torcide kojima uprava Dinama nije dopustila ulazak na stadion. Zbog toga su se pripadnici Torcide dogovorili da će izazvati incident na odmorištu autoceste.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ustvrdio je u ponedjeljak da su policajci odgovorili na navijačke napade poštujući pravila struke te da nije bilo loše sigurnosne procjene. I ravnatelj policije Nikola Milina je u ponedjeljak ocijenio da je policija dobro odradila posao.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je izjavio da sport i nasilje ne bi trebali imati poveznicu, ocijenivši nedopustivim subotnji napad Hajdukovih navijača na policiju.


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 24.05.2022.