Osmero Hrvata osumnjičenih za trgovinu ljudima zatražilo je u utorak pred sudom u Zambiji da ih se pusti uz jamčevinu i omogući obrana sa slobode, o čemu će sud odlučivati u četvrtak, potvrdio je MVEP. 

Četiri hrvatska para uhićena su i pritvorena početkom prosinca zbog sumnje u vjerodostojnost dokumenata o posvojenju četvero maloljetne djece iz DR Konga.

Pojavili su se u utorak pred sudom u zambijskom gradu Ndoli, no rasprava je odgođena i zakazano je novo ročište za četvrtak. 

“Saznali smo da je ročište odgođeno za četvrtak. Počelo je s malim zakašnjenjem uz povremene stanke zbog tehničkih razloga. Svi optuženi trebali su sudjelovati u raspravi jezikom koji razumiju tako da je to malo rastegnulo raspravu”, rekao je Grlić Radman novinarima. 

Ministar je rekao da im je pročitana optužnica i da su se izjasnili da nisu krivi. “Njihov branitelj je tražio njihovo puštanje uz jamčevinu, da se brane sa slobode”, dodao je ministar. 

Zambijski sud odlučivat će o tom zahtjevu za dva dana. 

Grlić Radman je rekao da su hrvatski državljani “optuženi za trgovanje djece u pokušaju, što treba dokazati” i da im se nastavlja pružati konzularna zaštita. 

“MVEP želi da ih zambijske vlasti tretiraju u pritvoru čovječno, da se prema njima postupa humano, da im se osiguraju hrana i lijekovi i sve što je nužno, svi uvjeti koji su temeljem konvencija priznati. To je naša briga, ali mi ne možemo ulaziti u meritum”, rekao je Grlić Radman i ponovno naglasio da MVEP nije sudjelovao ni u jednom postupku posvajanja kongoanske djece.

Službenik hrvatskog veleposlanstva posjetio je pritvorene Hrvate nekoliko puta. Pokušao je posjetiti i djecu koju su preuzele službe socijalne skrbi, no posjet mu je bio onemogućen.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 10.01.2023.