Smatra da će ovim imenovanjem „moći napraviti nešto više za našu Hrvatsku i naš HDZ“. 

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica kazala je da njezin izbor za potpredsjednicu Europske pučke stranke (EPP) pokazuje koliko je HDZ jak i uvažavan na europskoj razini. 

Šuica je u srijedu na skupu u Rotterdamu imenovana jednom od desetero novih potpredsjednika EPP-a. Dobila je peti najveći broj glasova.

„Mislim da to pokazuje koliko je HDZ snažan na europskoj razini i koliko nas uvažavaju“, rekla je Šuica, prva u povijesti na tom položaju iz Hrvatske. 

Zahvalila je premijeru Andreju Plenkoviću koji ju je predložio za tu funkciju i „vjerovao da može proći“, pa dodala da će ovim imenovanjem „moći napraviti nešto više za našu Hrvatsku i naš HDZ“. 

Na skupu u Rotterdamu novim čelnikom EPP-a proglašen je Nijemac Manfred Weber koji je naslijedio Poljaka Donalda Tuska. Šuica je kazala kako je njegov program kompatibilan s radom EK-a.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u Nizozemskoj je rekao da je Šuičino imenovanje potvrda „njezinog uspješnog dosadašnjeg rada“ u EK-u, da to jača utjecaj HDZ-a „unutar europske obitelji“, te da je to i uspjeh Hrvatske. 

EPP je na svom skupu usvojio dokument o budućnosti Europe, kao i 14 rezolucija, među kojima je i ona o europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Grlić Radman je rekao da je za tu rezoluciju zaslužna Hrvatska. 

Pučani su u Rotterdamu razgovarali i o načinima daljnje pomoći Ukrajini te o njezinoj europskoj perspektivi. 


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 02.06.2022.