Autor: Zoran Stupar

Zvuči li vam rečenica iz naslova predobro? Zapamtite – i jest! Mogla je stajati kao naslov u nekom od oglasnika putem kojih sitni kriminalci varaju ljude koji traže posao vani. Javila nam se još jedna žrtva prevaranata koji zarađuju na ljudima očajnim da pronađu posao u inozemstvu.

Naš sugovornik ostao je bez 180 kuna. Nije prevelik novac, ali vjerojatno ga se nitko od nas ne bi samo tako odrekao. A rezultat je, u ovom slučaju, kao da ste zgužvali novčanicu od 100 kuna i četiri po 20 i bacili ih. 
Do oglasa za posao naš je sugovornik došao putem renomiranog hrvatskog oglasnika i okrenuo broj mobitela naveden u oglasu. Obećan mu je posao s plaćom od 1500 eura, plus stan i hrana. Radio bi na ‘baušteli’. Po potrebi u Njemačkoj, Švedskoj, Austriji… Nakon što je novac uplatio, na kućnu adresu je dobio – loše isprintane oglase stranih tvrtki koje su u potrazi za zaposlenicima. Ono što je mogao i sam naći.

Ponukani ovakvom vrstom prijevare, i sami smo pronašli jedan oglas u kojem se traže majstori i pomoćni građevinski radnici te osobe za rad na poljoprivredi u Austriji. Plaća je navodno odlična, a nude se stan i hrana. Javio nam se muški glas. Možda zbog predrasuda, ali u glasu mu se osjetila – ljigavost. Kako nam je rekao, počinje se raditi za 30-40 dana, koliko je ‘potrebno da se ishoduje radna dozvola’. Traži se jednokratna uplata od 250 kuna na ime troškova. Poznato?

Na istu priču nasjeli su mnogi. Nažalost, rijetki se odluče prijaviti prevarante policiji jer obično nije riječ o velikim iznosima. S druge strane, prevaranti kumulativno vjerojatno sakupe jednu pristojnu mjesečnu plaću.

Pazite kome vjerujete!

Datum objave: 19.09.2014.