Osmero hrvatskih državljana koji su uhićeni i pritvoreni zbog sumnje u vjerodostojnost dokumenata o posvojenju četvero maloljetne djece iz DR Konga u utorak će se prvi put pojaviti pred sudom u zambijskom gradu Ndoli, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova u ponedjeljak.

Službenik Veleposlanstva RH u Pretoriji ponovno je posjetio hrvatske državljane u pritvoru, a sutra će biti prisutan na sudskom ročištu, navodi se u priopćenju.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

“Veleposlanstvo se ne može uplitati u pravne postupke koje vodi druga država, no putem nadležnih tijela Republike Zambije i branitelja dodijeljenog po službenoj dužnosti ponovno je zamoljeno da se prema pritvorenim hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne prejudicira njihova krivnja”, ponovio je MVEP. 

Službenik veleposlanstva pokušao je u Zambiji posjetiti djecu koju su preuzele službe socijalne skrbi, no posjet mu je bio onemogućen. Prema informacijama zambijskih vlasti, djeca su na sigurnom i nisu ugrožena ni na koji način.  

Hrvatskim državljanima nastavit će se pružati konzularna pomoć sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima, zaključilo je ministarstvo. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 09.01.2023.