Upravo su priznati kao autohtoni zaštićeni proizvod zemljopisnog podrijetla EU.

Europska komisija objavila je u Službenom listu EU od 6. listopada 2020. da je “Varaždinski klipič” dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, čime je upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području Europske unije, a potrošaču se jamči kupnja autentičnog proizvoda, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Pokušajte i vi napraviti ovaj slastan zalogajčić za cijelu obitelj. “Ultimativni recept” donosi Domagoj Jakopović Ribafish:

Sastojci:

Namirnice za za 25 klipiča:  1 kg pšeničnog glatkog brašna, 600 ml mlijeka, 250 ml ulja, 80 g svježeg kvasca, 25 g soli, 1/2 jaja, kumin, malo šećera

Priprema:

Kvasac stavi dizati zajedno sa svježim mlijekom, malo brašna i šećera. Brašno prosijati, dodati sol, ulje i dignuti kvas pa s mlijekom zamijesiti mekano tijesto. Tijesto se mora jako dugo i dobro mijesiti da bude rahlo, a onda ga stavimo da se diže.

Kada je dignuto, iz njega se napravi 25 komada koje se slože u kuglice i njih se opet stavlja da se dižu.

Svaka kuglica se razvalja da bude dugačka otprilike 20 centimetara. Tijesto se zamata od dolje prema gore i usput ga rasteže u dužinu tako da klipiči budu dugi 25 centimetara.

Potom se slože na lim i stavi da se opet dižu.

Na kraju, prije samog pečenja, premažu se žumanjkom i pospu kuminom po želji.

Peku se na 220°C – 10 do 12 minuta.


Autor: CroExpress Datum objave: 07.10.2020.