Morate izvaditi zub, ali vas je strah dugog oporavka i boli nakon vađenja zuba? Oralni kirurg iz Zagreba odlučio je odgovoriti na sva pitanja i mitove vezane uz ovaj zahvat!

“Kad zub boli, najbolje ga je izvaditi”, “oporavak nakon vađenja je dug i bolan”, “umnjake svi moraju izvaditi” – na te i još mnoge mitove odgovorio je Filip Štimac, dr.med.dent, specijalist oralne kirurgije u svom novom vlogu na YouTubeu. On je jedan od članova tima vrhunskih stručnjaka i dijagnostičara Štimac centra dentalne medicine kojem pacijenti vjeruju, dolaze i vraćaju se već 30 godina. 

“Iako je jedan od najčešćih oralno-kirurških zahvata, vađenje zuba i dalje je strah i trepet za brojne pacijente. Svi misle da taj postupak boli, da je oporavak nakon vađenja dug i da je zahvat uvijek nužan. Kroz život sam, ali i svoju karijeru, shvatio i potvrdio da ljudi strahuju od nepoznatog – zato i snimam edukativne videe u obliku vlogova gdje odgovaram na najčešća pitanja brojnih pacijenata i, da se tako izrazim, razbijam dugogodišnje mitove”, rekao je dr. Filip Štimac iz Štimac centra dentalne medicine u Zagrebu

Sve o vađenju zuba na jednom mjestu: Oralni kirurg iz Zagreba odgovara na brojna pitanja i mitove vezane uz ovaj zahvat
Štimac centar dentalne medicine

Bolovi u stomatologiji stvar su prošlosti, a vađenje zuba je kratak i siguran zahvat!

Ovaj je oralno-kirurški zahvat vrlo čest i vrlo siguran postupak u dentalnoj medicini. No, pacijente često brine pitanje: “Boli li vađenje zuba?”.

“Već dugo vremena su anestezije vrlo djelotvorne i efikasne i u najmanjim količanama potpuno anesteziraju pacijenta, te su bolovi u stomatologiji stvar prošlosti. Nakon što je pacijent anesteziran, pristupa se samom zahvatu koji je, ako ga obavlja stručnjak, vrlo kratak i siguran postupak”, rekao je dr. Filip Štimac. 

Potrebno je pridržavati se nekih pravila i održavati ranu čistom nakon vađenja zuba.

“Već drugi dan nakon zahvata možete funkcionirati i jesti normalno, kao i prije zahvata. Iznmno je bitna higijena zuba! Odnosno, potrebno je izbjegavati četkanje oko rane, stavljati hladne obloge po potrebi i piti dovoljno tekućine”, kaže dr. Filip Štimac.

Vaditi zub – da ili ne? Tko će i kako procijeniti i donijeti tu odluku?

Iako stručnjaci u Štimac centru u Zagrebu rade sve kako bi spasili zub, u nekim slučajevima je vađenje zuba nužno. Najčešći razlozi za vađenje zuba su:

• karijes koji je uništio veći dio zuba

• zubi s velikim oštećenjima

• klimavi zubi zbog parodontoze

• zubi s oštećenim korijenom

• veliki upalni proces koji zahvaća dio kosti oko korijena zuba (granulome i ciste)

• zubi sa slabim mogućnostima nošenja krunica/navlaka ili mostova

• nedostatak mjesta u ustima

• umnjaci koji svojim položajem stvaraju probleme.

Najbitnija stavka u procjeni opstanka zubi je 2D i 3D rendgenska dijagnostika. Stručnjaci će prema  rendgenskim snimkama procijeniti treba li se zub izvaditi. Bitno je da se obratite stručnjacima s dugogodišnjim kliničkim iskustvom i da osjećate sigurnost i povjerenje kod odabranog dijagnostičara.

Ako imam parodontozu, moram li izvaditi sve zube?

Osim straha od boli i dugog oporavka, pacijenti vjeruju da će, ako imaju parodontozu, morati izvaditi sve zube. Je li to stvarno tako? 

“Parodontoza je samo jedno stanje usne šupljine vezano uz zube i parodont, gdje je zdravlje parodonta narušeno. To može kasnije rezultirati ispadanjem ili klimanjem zuba, ali je najbitnije da pacijent s takvim simptomima redovito dolazi na kontrolu i da se takvo stanje kod pacijenta na vrijeme dijagnosticira i liječi. Ukoliko se bolest tretira na vrijeme i otkrije u ranoj fazi, tada postoji cijeli niz tretmana gdje možemo ponovno vratiti zubima čvrstoću i spriječiti njihovo vađenje”, rekao nam je dr. Filip Štimac.

Sve o vađenju zuba na jednom mjestu: Oralni kirurg iz Zagreba odgovara na brojna pitanja i mitove vezane uz ovaj zahvat
Štimac centar dentalne medicine

U slučajevima kad je nužno izvaditi zub, stručnjaci u ovom zagrebačkom centru dentalne medicine uvijek popričaju s pacijentima o mogućim rješenjima za nedostatak zuba. On se može nadomjestiti izradom zubnog mosta koji popunjuje prazno mjesto, a najčešće trajno i fiksno rješenje za nedostatak zuba je ugradnja implantata. Zubni implantati rješavaju sve probleme nedostatka zuba u ustima, omogućuju normalno žvakanje hrane i daju osmijeh o kojem mnogi sanjaju. Nakon njihove ugradnje, bitno je održavati pravilnu njegu usne šupljine i oralnu higijenu. 

Nakon samog vađenja zuba, najveća je prednost ovog centra što njegovi stručnjaci uvijek kontaktiraju svakog pacijenta i brinu se za njega. Oni ne odrade samo terapijski postupak, već i cjelokupnu brigu za pacijenta nakon bilo kakvog zahvata. 

Iz tog razloga, ako smatrate da trebate izvaditi zub, prepustite se u ruke stručnjaka Štimac centra dentalne medicine kako bi zahvat bio obavljen brzo i sigurno. Javiti im se možete putem online obrasca ili pozivom na broj +385 1 3633 602.


Autor: PR/Štimac centar dentalne medicine Datum objave: 14.11.2022.