U Mostaru je uspješno održana Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH pod organizacijom Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH) i Hrvatske kulturne zajednice u FBiH (HKZ u FBIH).

Ova smotra je dio međunarodnog programa obilježavanja dvadesete obljetnice UNESCO konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini.

UHAKUD u BiH, kao akreditirana udruga za suradnju s UNESCO povjerenstvom za nematerijalnu kulturnu baštinu, stekla je pravo korištenja UNESCO-ovog loga za ovaj program.

Smotru je pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH otvorila izaslanica predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH, dr. Dragana Čovića, a prisutna je bila i Federalna ministrica kulture i športa, Sanja Vlaisavljević. Ministrica Vlaisavljević je u svom nadahnutom govoru srdačno pozdravila sve sudionike smotre koji su stigli iz osamnaest različitih mjesta. Organizatori su izrazili zahvalnost ministrici Vlaisavljević na izvanrednim riječima kojima je otvorila smotru te su oduševljeni jer je naglasila važnost očuvanja nematerijalne kulturne baštine kao identiteta naroda.

Svečanom otvorenju smotre prethodio je veličanstveni mimohod sudionika koji je započeo ispred katedrale Marije Majke Crkve u Mostaru, gdje su svi sudionici smotre blagoslovljeni od strane katedralnog župnika, don Josipa Galića. Mimohod je prošao kroz prekrasnu ulicu kneza Branimira sve do HD Herceg Stjepana Kosače, gdje je održana smotra.

Posebni gosti smotre bili su KUD “Lipa” Slavetić – Jastrebarsko i FA Neretva iz Jablanice. U okviru Državne smotre izvornog folklora Hrvata u BiH po prvi puta je organiziran sajam, koji su priredili Seljački savez Federacije BiH s ponudom poljoprivrednih proizvoda i braniteljske zadruge koje su predstavile izvorne rukotvorine.

Nakon službenog dijela programa, održan je koncert Klape Grga koji je izazvao oduševljenje brojne publike u prekrasnoj lipanjskoj noći.


Autor: CroExpress Datum objave: 19.06.2023.