U nedjelju, 1. listopada, u crkvi Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu, svečano je proslavljena 75. godišnjica osnutka župe.

Središnji događaj bila je sveta misa koja je počela u 11 sati, a kojom se završila i trodnevna duhovna obnova.

Svečano obilježena 75. godišnjica Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca - Salzburg
Foto: Petar Sakač

Svečano misno slavlje predvodio je fra Mario Knezović župnik iz Kočerina. Ulazna procesija bila je upečatljiva, uz sudjelovanje članova župnog folklora u tradicionalnim narodnim nošnjama. Domaćin župe, fra Zlatko, srdačno je pozdravio okupljene vjernike, a riječima dobrodošlice obratila se i Monika Kaiser u ime župe sv. Andrije.

Svečano obilježena 75. godišnjica Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca - Salzburg
FOTO: Hrvatska katolička župa bl. Alojzija Stepinca – Salzburg

U svojoj propovijedi, fra Mario je duboko zadirao u duhovna pitanja, potičući vjernike na istinsku autentičnost u svjedočenju vlastite vjere. Naglasio je kako će nakon današnjeg slavlja niko od prisutnih ne bi trebao ostati isti. Propovijed je zaključio riječima bl. Alojzija Stepinca, koji je istaknuo potrebu heroja ljubavi u današnjem vremenu. Fra Mario je istaknuo da herojstvo ljubavi započinje sasvim jednostavnim aktivnostima i službama u vlastitoj župi i zajednici.

Hrvatska katolička župa bl. Alojzija Stepinca zahvalila je fra Mariju na vođenju duhovne obnove i poželjela mu svako dobro u njegovoj službi kao župniku.

Svetoj misi nazočio je i Mag. Harald Mattel, biskupski vikar za djecu i mlade iz nadbiskupije Salzburg. Pored vjernika, svetoj misi prisustvovali su i predstavnici svjetovnih vlasti. Daniel Glunčić, veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji, izrazio je svoje poštovanje prema župi i njezinoj povijesti. Florian Kreibich, u ime gradonačelnika Grada Salzburga, također je uputio riječi podrške. Mag. Karl Zallinger predstavljao je guvernera grada Salzburga Wilfrieda Haslauera.

Ova svečanost predstavljala je poseban trenutak u povijesti Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu te je okupila zajednicu vjernika i prijatelja župe u svjetlu vjere i zajedništva.

Svečano obilježena 75. godišnjica Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca - Salzburg
FOTO: Daniel Glunčić, veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji/Hrvatska katolička župa bl. Alojzija Stepinca – Salzburg


Autor: CroExpress Datum objave: 02.10.2023.