Hrvatska matica iseljenika poziva na svečano predstavljanje zbirke pjesama hrvatsko-američke pjesnikinje Ledis Gazić pod naslovom “Mornar u meni zna”.

Ovaj događaj će se održati u utorak, 10. listopada 2023. godine, s početkom u 18 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, smještenoj na adresi Ulica Petra Preradovića 5, Zagreb.

Očekuje nas bogat program u kojem će sudjelovati istaknuti gosti. Pozdravni govor će održati voditeljica Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića, dr. sc. Jasna Kovačević. U predstavljanju zbirke pjesama također će sudjelovati Marija Rukljač, Branka Prusina, te urednica zbirke Diana Rosandić Živković, kao i sama autorica, Ledis Gazić. Voditeljica promocije bit će Ljerka Galic, prof.

Ledis Gazić, hrvatsko-američka pjesnikinja i predsjednica Woman’s Club of Unije u New Jerseyu, SAD, svojim riječima dotiče izazove iseljeništva, povratka i pitanja o pripadnosti. Rođena u Malom Lošinju, Ledis je veći dio svog života provela u Sjedinjenim Američkim Državama. Njezini stihovi prenose duboke i univerzalne teme koje dotiču svakog iseljenika.

Diana Rosandić Živković, riječka književnica i urednica zbirke, opisuje Ledisin životni put kao izazovan i inspirativan. “Vrlo je teško kada čovjeka, koji je kao jedna biljka, presadite iz zemlje u neku lončanicu i odnesete je sasvim daleko. Dakle, Ledis je iščupana, premještena u lončanicu i preseljena,” ističe Rosandić Živković. “Ledis nije usamljena u tome, ima jako puno ljudi koji čeznu vratiti se kući – a ona se kući vratila poezijom.”

Ovo svečano predstavljanje zbirke pjesama Ledis Gazić pružit će priliku da zajedno istražimo duboke emocije, izazove i putovanje iseljenika kroz njezine riječi. Svi zainteresirani su pozvani da se pridruže ovom posebnom događaju i podijele trenutke inspiracije i kulture.


Autor: CroExpress Datum objave: 10.10.2023.