Bosanska posavina je u subotu, 27. kolovoza postala centar kulture – u Orašju su počeli 27. dani hrvatskog filma “Ivo Gregurević”. Prije svečanog otvorenja položeni su vijenci na grob tvorca i idejnog začetnika – legendarnoga filmskog, televizijskog i kalzališnog glumca, koji je u svojoj bogatoj karijeri glumio u više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-tak pozorišnih predstava.

Svečanom akademijom otvoreni 27. Dani hrvatskog filma 'Ivo Gregurević'
Foto: CroExpress

Ovaj već tradiconalni festival okuplja renomirana imena hrvatskog glumišta, a otvoren je jednim od starih filmova Ive Gregurevića, „Ne dao Bog većeg zla“ Snježane Tribuson, u kojoj Ivo igra izvanrednu glavnu ulogu. Gledateljima će biti prikazano i još sedam filmova koje je selektor izabrao na Pula film festivalu, uglavnom hrvatske produkcije i poneka koprodukcija. Promocija monografije „Ivo Gregurević“ u organizaciji Vedrana Mlikote svoje prvo predstavljanje imala je upravo na ovom festivalu u kulturnom centru „Ivo Gregurević“.

Svake godine praksa je na festivalu imati i gostujući film bh produkcije, a ove će to biti Jasmina Durakovića „Praznik praznine“, kazao je Iljo Benković, predsjednik Udruge filmski festival „Ivo Gregurević“ i predsjednik Organizacijskog odbora.

Dane hrvatskog filma „Ivo Gregurević“ otvorila je Borjana Krišto, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH i Vlade Republike Hrvatske. Ove godine glavnu nagradu za doprinos u stvaranju hrvatskog filma – statuu Ive Gregurevića izlivenu u aluminiju, rad akademskog kipara Ante Jurkića, dobio je glumac Slaven Knezović i redatelj Zrinko Ogresta.

Publika će u vrhunskim filmovima hrvatske produkcije uživati do 4. rujna.


Autor: CroExpress Datum objave: 29.08.2022.