UNESCO-ov Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu na svojem je 17. zasjedanju u Rabatu jednoglasno donio odluku o upisu nominacije “Svečanosti sv. Tripuna i kola sv. Tripuna tradicija bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj” na UNESCO-ov Popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske je u saradnji s zadrugama Bokelja, kandidovalo proslavu Sv.Tripuna i kolo Sv.Tripuna – tradiciju bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj, za zaštitu i upis ovog kulturnog fenomena na UNESCO-vu listu, kako bi potvrdilo njegovu vrijednost i značaj ne samo kao nacionalne, već i kao dijela svjetske baštine.

”Današnji upis priznanje je svima onima koji su ulagali napore i brinuli se da se nematerijalno dobro sačuva od nestajanja, a i snažan poticaj da ono i nadalje živi, provođenjem i poduzimanjem raznovrsnih mjera njegove zaštite. Ova izuzetna baština dokaz je hiljadogodišnjeg prisustva Hrvata na području Boke Kotorske i duboko je ukorijenjena u mentalitet ljudi i danas je važan dio njihovog života”, saopšteno je iz hrvatskog Ministarstva kulture.

Istovremeno, kako dodaju, ta vrijedna baština predstavlja trajnu sponu između prošlosti i budućnosti Bokelja kao aktivnih aktera u življenju i očuvanju iste od zaborava za buduće generacije koje će je onda prenositi dalje.

Svečanosti i kola Sv. Tripuna – tradicija bokeljskih Hrvata u RH upisani na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine

”Svoj doprinos očuvanju ovoga nematerijalnoga dobra dali su Bokelji koji su posljednjih decenija obilježavali proslavu Sv. Tripuna ponosno je čuvajući od zaborava i prenoseći mlađim generacijama već dugi niz godina. Prenošena, čuvana i dokumentovana zahvaljujući brojnim naraštajima njezinih nositelja te mnogobrojnim društvima za njegovanje tradicije, posebno na mjesnim nivoima, kao i putem brojnih muzeja i znanstvenih ustanova, nematerijalna kulturna baština u Republici Hrvatskoj štiti se u kontinuitetu”, dodaju iz hrvatskog Ministarstva.

Nakon što je odluka donesena, ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek je uputila video-poruku zahvale na podršci, članovima Međuvladinog odbora, te svim članovima kulturnog sektora i državama članicama koje promiču Konvenciju za zaštitu nematerijalne kulturne baštine.

Blagdan svetog Tripuna slavi se 3. veljače, kada se osim u Kotoru u kojem je običaj nastao, sveta misa i Proslava svetog Tripuna održavaju u organizaciji Hrvatskih bratstava Bokeljske mornarice 809 u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu, Dubrovniku. Nakon svete mise ispred crkve pleše se Kolo svetom Tripunu.


Autor: CroExpress Datum objave: 30.11.2022.