Švedska i Latvija objavile su u utorak da privremeno zaustavljaju cijepljenje protiv covida-19 AstraZenecinim cjepivom, dok stručnjak upozorava da bi ta odluka mogla biti “katastrofa”.

Švedska javna zdravstvena agencija odlučila je obustaviti AstraZenecino cjepivo dok ne bude gotova istraga Europske agencije za lijekove (EMA) o nuspojavama na koje se sumnja, navodi u izjavi zdravstvena agencija.

Danska i Norveška objavile su izolirane slučajeve krvarenja, krvnih ugrušaka te niskog broja trombocita nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom.

Švedska agencija za medicinske proizvode rekla je u ponedjeljak da je među osobama cijepljenim AstraZenecinim cjepivom u 10 slučajeva zabilježeno da osobe imaju krvne ugruške, a u jednom slučaju da osoba ima niski broja trombocita, ali ne u kombinaciji.

Latvijske vladine zdravstvene agencije objavile su “privremenu obustavu”, u trajanju do dva tjedna, upotrebe AstraZenecina cjepiva u zemlji.

Mjera je “dodatni oprez” dok se cjepivo provjerava i nije povezana s ikakvim problemima nakon njegove primjene u Latviji, ističu agencije u izjavi.

  • Odluka se temelji na izvješćima pojedinih država Europske unije o tromboemboliji i sličnim slučajevima uočenim u različito vrijeme nakon primanja cjepiva, rekli su.

Švedska i Latvija pridružile se se nizu zemalja koje su obustavile cijepljenje cjepivom AstraZenece. Ranije danas takvu je odluku donio Cipar, a kasno sinoć Luksemburg. Venezuela je objavila da neće odobriti to cjepivo.

Njemačka, Francuska i Italija rekle su jučer da će prestati primjenjivati AstraZenecino cjepivo protiv Covida-19 nakon što je nekoliko zemalja prijavilo ozbiljne nuspojave, a Svjetska zdravstvena organizacija rekla je da nema dokaza o povezanosti.

Profesor eksperimentalne medicine londonskog Imperial Collega rekao je da bi odluka o privremenoj obustavi cijepljenja AstraZenecinim cjepivom mogla biti “katastrofa”.

‘Mislim da je to katastrofa za cijepljenja u Europi, koje je u nekim zemljama na pomalo nesigurnom terenu’, kazao je.

Dodao je da se ne trebaju brinuti oni koji namjeravaju primiti to cjepivo i istaknuo kako je jasno da koristi cijepljenja premašuju moguću zabrinutost zbog prilično rijetke pojave krvnog ugruška.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 16.03.2021.