Priča o Mati Ćapinu, švedskom Hrvatu, i njegovom iznimnom ratnom putu te naknadnoj predanosti humanitarnom radu u Hrvatskoj, nudi inspiraciju i podsjeća nas na važnost podrške onima koji su se žrtvovali za svoju domovinu.

Nedavno smo vam predstavili Matea Ćapina i njegovu knjigu “Put Natrag”, koja je poslužila kao povod za razgovor o njegovom životu i radu. Nakon što je knjiga ugledala svjetlo dana, održana je promocija u njegovom Imotskom, a fokus priče nije samo na knjizi, već na njezinom nesebičnom cilju. Mate Ćapin je odlučio da sav prihod od prodaje knjige ide u humanitarne svrhe, prije svega za pomoć najpotrebitijim članovima društva, kao što su djeca, stariji i nemoćni. Knjigu možete pronaći na ovom linku.

No, Mate nije stao samo na knjizi i humanitarnoj akciji. Pokrenuo je i Pateron projekt, koji omogućuje ljudima da se pretplate i podrže njegovu misiju. Svi prihodi od tog projekta također idu u humanitarne svrhe, posebno za domove za nezbrinutu djecu. U svojoj poruci, Mate je istaknuo važnost ovog projekta i povezao ga s njegovim iskustvom kao dragovoljca Domovinskog rata. Želi zaokružiti svoj doprinos društvu i istovremeno promijeniti negativnu percepciju javnosti o hrvatskim braniteljima, koji su često zanemareni i izrugivani.

Priča o Mati Ćapinu
Foto: ustupljena fotografija

Mate Ćapin je osoba koja zaslužuje svu pažnju i podršku, iako je nakon rata napustio Hrvatsku i otišao u Švedsku. Njegova predanost radu za Hrvatsku nikada nije oslabila, čak i dok je nosio teret ratnih trauma. Današnje vrijeme ga pronalazi kao čovjeka koji nastavlja živjeti svoju ljubav prema domovini kroz humanitarni rad.

Razgovarajući s Matom, saznali smo da ga duboko pogađa iskrivljena slika o hrvatskim braniteljima u društvu. Oni su često marginalizirani i nepoštovani, unatoč tome što su dali sve za slobodu Hrvatske. Nadamo se da će mnogi prepoznati njegovu predanost i podržati ga u nastojanju da promijeni tu sliku i pomogne najpotrebitijima u društvu.

Priča o Mati Ćapinu
Foto: ustupljena fotografija

Mate Ćapin nas podsjeća na važnost solidarnosti i brige za one koji su se žrtvovali za svoju zemlju. Njegova priča je podsjetnik da se individualni napori mogu pretvoriti u pozitivan utjecaj na društvo, a Hrvatska će biti bolja zemlja zahvaljujući ljudima poput njega.


Autor: CroExpress/Ivan Novokmet Datum objave: 15.09.2023.