Autor: CroExpress

Sveti Ilija iz Tišbe u Gileadu (današnji Jordan) bio je najveći prorok Sjevernog kraljevstva u 9. stoljeću prije Krista. Živio je u vrijeme kraljeva Ahaba i Ohozije. Kao putujući prorok pripada malobrojnim starozavjetnim svecima koje Rimska crkva ima u kalendaru. O njemu najviše znamo iz Prve i Druge knjige Kraljeva. Život mu je bio buran, što najbolje ilustrira, kako ćemo vidjeti, njegova borba s kraljem Ahabom i njegovom ženom Izabelom. Spomendan svetog Ilije slavi se 20. srpnja.

Prošnje svetom Iliji


Gospodine, ti si se proroku Iliji objavio u šutnji i samoći: pomozi i nama da, slobodni od svega što nas priječi, čujemo tvoj glas i da te uvijek tražimo i nalazimo, molimo te.

Gospodine, ti si Iliju proroka na putu prema Horebu ispunio snagom: udijeli i nama da, ojačani Tijelom i Krvlju Kristovom, stalno hrlimo tebi u susret, molimo te.

Gospodine, ti si se Iliji objavio u šapatu laganog lahora: daj da u pažljivoj šutnji i spremnoj poučljivosti razumijemo i najblaža nadahnuća Duha Svetoga, molimo te.

Gospodine, potaknut Ilijinom molitvom na gori Karmelu, dao si s neba spasonosnu kišu: ispuni i nas duhom molitve te svijetu izmolimo kišu tvojih darova, molimo te.

Gospodine, proroka Iliju si postavio službenikom pomirenja između otaca i sinova: i nas učini zauzetim vjesnicima mira da bi Kristov mir vladao u svijetu, molimo te.

Gospodine, u ognjenom vihoru uzeo si proroka Iliju k sebi: primi dobrostivo našu pokojnu braću u zagrljaj svoje slave, molimo te.Molitva

Svemogući vječni Bože, ti si pozvao blaženog Iliju, svoga proroka i našeg zaštitnika, da živi pred tvojim licem i revnuje za tvoju slavu. Daj i nama, svojim slugama, da vazda tražimo tvoje lice i budemo svjedoci tvoje ljubavi. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

Datum objave: 20.07.2014.