Pjevačica Tina Turner, “kraljica rocka”, umrla je “mirno” u srijedu u 84. godini nakon duge bolesti, priopćio je njezin agent.

Američka zvijezda, koja je stekla i švicarsko državljanstvo, umrla je u svojem domu blizu Zuricha, dodaje se u priopćenju poslanom AFP-u.

Tijekom karijere koju je počela 1950-ih u Sjedinjenim Državama, osvojila je osam Grammyja, američkih glazbenih nagrada.

– Svojom glazbom i neiscrpnom životnom snagom Tina Turner oduševljavala je milijune obožavatelja i nadahnjivala mlađe naraštaje glazbenika, ističe se u priopćenju.

U travnju, u razgovoru za Guardian, rekla je da se ne boji starosti te da se nada da će je svi pamtiti kao “kraljicu rocka”. Ta joj se želja ispunila jer se taj naziv pojavljuje u mnogim komentarima u povodu njezine smrti.

Magic Johnson, jedan od najboljih košarkaša u povijesti, rekao je da ga je rastužila vijest o smrti “legendarne kraljice rocka”.

– Gledao sam je mnogo puta (na koncertima), njezini su nastupi bili daleko najbolji od svih na kojima sam bio, napisao je u objavi na Twitteru.

Mick Jagger, pjevač Rolling Stonesa, odao je priznanje svojoj “predivnoj prijateljici”.

– Bila je toliko nadarena umjetnica, a ujedno srdačna, zabavna i velikodušna, rekao je.

I gitarist sastava Ronnie Wood rekao je da je tužan zbog odlaska “kraljice rocka i soula”, “drage prijateljice naše obitelji”.

– Riječi poput legendarna, ikona, diva i superzvijezda nerijetko se upotrebljavaju bez stvarnog razloga, ali na Tinu Turner se itekako mogu primijeniti, rekla je Mariah Carey, istaknuvši njezin talent na pozornici i “pionirsku” ulogu.

Druga pjevačka zvijezda Gloria Gaynor, podsjetila je da je Tina “utrla put tolikom broju žena u rock glazbi, crnim i bijelim”.

Pjevačica Ciara rekla je da je “nebo dobilo anđela”.

– Hvala ti što si nas uvijek nadahnjivala, napisala je na Twitteru.

Vijest je ganula i sam vrh američke države. Bijela kuća odmah je u priopćenju pozdravila “ikonu” oplakujući “golem gubitak”.

Oglasila se čak i NASA.

– Glazbena legenda Tina Turner blistala je na pozornici i u srcima milijuna obožavatelja, rekla je američka svemirska agencija.

Mnogi su u svojim izrazima sućuti isticali njezinu važnost i hrabrost u braku s nasilnim Ikeom Turnerom.

– Za mene će uvijek biti ona koja je uspjela preživjeti i nadahnuće za mnoge žene, rekla je Mariah Carey. Glumica Angela Bassett koja je glumila pjevačicu u biografskom filmu “Tina” (1993.), upitala se: “Kako reći zbogom ženi koja je svoju bol i rane pretvorila u snagu i iskoristila ih kako bi mijenjala svijet?”

– Hrabrim iznošenjem svoje priče (…) Tina Turner pokazala je svima koji žive u strahu kako treba izgledati lijepa budućnost ispunjena ljubavlju, suosjećanjem i slobodom, dodala je glumica nominirana za Oscara za tu ulogu.

Nakon teškog razdoblja, Tina Turner doživjela je vrhunac karijere u 1980-im, kada je objavila album “Private Dancer”.

Menadžer Tine Turner tijekom 30 godina Roger Davies rekao je u izjavi da je “Tina bila jedinstvena i nevjerojatna sila prirode sa svojom snagom, nevjerojatnom energijom i golemim talentom”.

– Od prvog dana kad sam je upoznao 1980., potpuno je vjerovala u sebe kad je malo tko u to vrijeme vjerovao… Jako će mi nedostajati, dodao je.

Počast Tini Turner odali su i supermodel Naomi Campbell, pjevačice Kelly Rowland i Debbie Harry iz grupe Blondie.

Glumica Viola Davis hvalila je glazbenu divu kao “naš prvi simbol izvrsnosti i neobuzdanog posjedovanja seksualnosti!”

U priopćenju njezina agenta navodi se da će se “privatni pogreb održati u krugu obitelji i najbližih prijatelja”.

Njezino će nasljeđe živjeti zauvijek

“Popodne sam vozio kroz Zürich i čuo vijest da je preminula naša ‘sugrađanka’ Tina Turner. Dugo godina se borila s okrutnom bolešću. Gledao sam je samo jednom uživo, na stadionu u Zürichu 2000. godine.

Koncert je održan 4. srpnja (na ‘Dan borca’) kao dio ‘Twenty Four Seven Tour’. Taj dan Amerikanci slave Dan neovisnosti.

Ne bih ja na koncert da prije Tine nije nastupio John Fogerty, nekadašnji vođa i glavni tekstopisac moje omiljene grupe Creedence Clearwater Revival. On je autor pjesme ‘Proud Mary’, koju je grupa izvela 1969. godine, a Tina je snimila svoju verziju ove pjesme 1970. godine, nakon što je napustila grupu Ike & Tina Turner Revue.

Njena izvedba postala je izuzetno popularna i smatra se jednim od njenih najvećih hitova. Odužila se Johnu pozvavši ga na koncert u Zürichu. On je tada bio pomalo na zalazu karijere, a ona na vrhuncu. To je bila njena najveća i produkcijski gledano najzahtjevnija turneja.

Počivala u miru”, prisjetio se i od srca se ovim riječima putem Facebooka oprostio i Ivan Ivić, Hrvat iz Züricha, koji je samo prije nekoliko dana svoj portal Hrvati.ch predao u vlasništvo tvrtke Adria Media Group GmbH iz Züricha.

Popodne sam vozio kroz Zürich i čuo vijest da je preminula naša «sugrađanka» Tina Turner. Dugo godina se borila s…

Objavljuje Ivan IvićSrijeda, 24. svibnja 2023.

Autor: CroExpress Datum objave: 25.05.2023.