Čelnici NATO-a donijeli su, prvog dana summita u Madridu dalekosežne odluke o temeljnom preslagivanju i jačanju snaga odvraćanja, povećanju investicija u obranu i zajedničkom proračunu te više pomoći za Ukrajinu.

NATO će pozvati Švedsku i Finsku da postanu njegove članice, stoji u izjavi tog Saveza. Također, Rusiju se opisuje kao najznačajniju i izravnu prijetnju sigurnosti saveznika.

Dogovor s Turskom oko ulaska Finske i Švedske u NATO

Čelnici NATO-a donijeli su, prvog dana summita u Madridu dalekosežne odluke o temeljnom preslagivanju i jačanju snaga odvraćanja, povećanju investicija u obranu i zajedničkom proračunu te više pomoći za Ukrajinu. NATO će pozvati Švedsku i Finsku da postanu njegove članice, stoji u izjavi tog Saveza. Također, Rusiju se opisuje kao najznačajniju i izravnu prijetnju sigurnosti saveznika.

Čelnici 30 država članica usvojili su novi Strateški koncept za narednih 10 godina, u kojemu je Rusija definirana kao najveća i izravna prijetnja sigurnosti saveznika i za mir i sigurnost euro-atlantskog područja. U Strateškom konceptu prvi put se kao izazov spominje Kina. 

Savez je obećao daljnju pomoć Kijevu i dogovorio paket podrške u modernizaciji obrambenog sektora Ukrajine. NATO je u isto vrijeme odlučio značajno ojačati svoje obrambene kapacitete. Navodi se slanje dodatnih borbeno spremnih snaga na istočno krilo koje će borbene grupe povećati na jedinice veličine brigada te jačanje tamošnjeg zapovjedništva. U izjavi se Kina spominje kao izazov za interese, sigurnost i vrijednosti NATO-a jer je riječ o državi koja pokušava potkopati međunarodni poredak temeljen na pravilima.

Glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg rekao je da Rusija predstavlja “izravnu prijetnju” sigurnosti zemalja NATO-a koje su se okupile na summitu, a američki predsjednik Joe Biden izjavio je da će Sjedinjene Države promijeniti i pojačati postav svojih snaga u Europi u skladu s prijetnjama koje dolaze iz Rusije. Turska, koja se tjednima protivila ulasku Švedske i Finske u NATO, odustala je od blokade, čime je otvoren put za ulazak tih zemalja u Sjevernoatlantski savez. 

Svijet ulazi u novo poglavlje

Dvanaest godina nakon posljednjeg strateškog dokumenta NATO donosi novi, bit će temelj njegova djelovanja možda i više od nadolazećeg desetljeća. Horizont prema kojemu savez zabrinuto gleda jest onaj na istoku, bližem i daljem.

– Jasno je da je Rusija najveća i najizravnija prijetnja našoj sigurnosti. U prijašnjem konceptu navodimo da je Rusija strateški partner. U njemu nijednom riječju ne spominjemo Kinu. U novome se navodi da kineska politika sile dovodi u pitanje naše interese, sigurnost i vrijednosti, poručio je Jens Stoltenberg

Amerikanci su kralježnica nove NATO-ove doktrine


Najmoćniji čovjek svijeta, američki predsjednik Joe BIden ponavlja da će Savez braniti svaki pedalj teritorija država članica, za njega je famozni članak 5 – Sveto pismo.

– Povećat ćemo broj razarača američke mornarice stacioniranih u španjolskoj mornaričkoj bazi s četiri na šest. U Poljskoj ćemo uspostaviti stalni stožer Petog vojnog korpusa, te ćemo ojačati interoperabilnost američke vojske i NATO-ovih snaga na cijelom istočnom krilu saveza. Zadržat ćemo dodatnu rotacijsku brigadu od 3000 boraca, te pridodati još 2000 pripadnika borbenog tima sa sjedištem u Rumunjskoj. Poboljšat ćemo rotacijska raspoređivanja u baltičkim zemljama i poslati dvije dodatne eskadrile F-35 u Veliku Britaniju, te postaviti dodatne sustave protuzračne obrane u Njemačkoj i Italiji, najavio je.”

Zelenski upozorava da se Putin neće zaustaviti na Ukrajini

Na ulice Madrida izašli su Ukrajinci koji žive u španjolskoj prijestolnici. Zahvaljuju NATO-u na dosadašnjoj pomoći, ali traže dostavu modernih raketnih i protuzračnih sustava obrane, baš kao i Volodimir Zelenski, koji se sudionicima summita obratio putem videoveze, upozorivši da se Putin neće zaustaviti na Ukrajini.

– Ako doista Rusiju odredite kao svoju glavnu prijetnju, onda bez zadrške morate podržati njezinu glavnu i prvu metu. Ovo nije rat koji Rusija vodi samo protiv Ukrajine. Ovo je rat za pravo diktiranja uvjeta u suvremenoj Europi, kao i za izgled budućeg svjetskog poretka. Zato je apsolutno potrebno podržati Ukrajinu, naoružavanjem i financijski. Sankcije nametnute Rusiji zaustavit će, pak, njezinu sposobnost financiranja rata, poručio je ukrajinski predsjednik.

Njemački kancelar Olaf Scholz kazao je kako je Rusija “nametanjem brutalnog i agresivnog rata narušila suverenitet i integritet Ukrajine. Stoga je jedino ispravno da zemlje koje se sastaju u Madridu, ali i mnoge druge, pridonesu tomu da se Ukrajina može braniti. Financijski i humanitarno, ali i dostavom oružja koje Ukrajina hitno treba. Poručujem da ćemo u tome ustrajati onoliko dugo i intenzivno koliko bude potrebno.”

Erdogan je podignuo ručnu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je podignuo ručnu, Finska i Švedska mogu odahnuti. U Helsinki i Stockholm stiže žurna pozivnica da se pridruže Sjevernoatlantskom savezu, a službena Ankara požurila se objaviti kako će od dviju vlada zatražiti izručenje ukupno 33-oje pripadnika Kurdistanske radničke partije i poklonika Fetullaha Gülena, koje smatra teroristima. 

NATO ubuduće želi jačati partnerstva u bližem susjedstvu, ali i diljem svijeta. Prvo pojavljivanje čelnika Južne Koreje i Japana na summitu, u svojstvu promatrača, u Pekingu je refleksno izazvalo nervozu. Kina poziva svijet da se odupre povećanom NATO-ovu utjecaju u azijsko-pacifičkoj regiji.

Putin nije uspio zatvoriti vrata politici širenja Sjevernoatlantskog saveza


– NATO bi trebao prestati s pokušajima pokretanja novog hladnog rata i odustati od hladnoratovskog načina razmišljanja, kao i igara nulte sume. NATO bi trebao odustati od svega što stvara neprijatelje. Prestanite izazivati zbrku u Aziji i ostatku svijeta, nakon što ste stvorili zbrku u Europi, izjavio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.


Putin nije uspio zatvoriti vrata politici širenja Sjevernoatlantskog saveza. Njegov glavni tajnik ponavlja dobro znanu rečenicu da je vladar Kremlja htio manje NATO-a, a dobio ga više. Gotovo do razine resetiranja promijenjene su postavke ponajprije europske sigurnosti. Ne samo Stari kontinent, nego i cijeli svijet čekaju mjeseci velike neizvjesnosti.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 30.06.2022.