PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

24.08.2019
tekst
tekst

Svijet

HRVATSKA PROTIV MADURA 'Podržavamo predsjednika Nacionalne skupštine, zabrinuti smo za Hrvate u Venezueli'

Foto: kremlin.ru

Foto: kremlin.ru

U okviru nastojanja za mirno prevladavanje aktualne krize Hrvatska je podržala uspostavu Međunarodne kontaktne skupine za Venezuelu, koja treba pomoći u stvaranju uvjeta za vjerodostojni politički proces i održavanje izbora.

Autor: CroExpress

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poručilo je da podupire Nacionalnu skupštinu i njenog predsjednika u nastojanju da provede predsjedničke izbore u Venezueli. Navode kako su zabrinuti za hrvatsku zajednicu koja živi u toj zemlji. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

'Republika Hrvatska je zabrinuta najnovijim događanjima u Venezueli te daljnjim produbljivanjem političke, gospodarske i humanitarne krize. Snažno osuđujemo kršenje ljudskih prava i vladavine prava te nasilje koje je dovelo do smrti i ozljeđivanja građana te brojnih uhićenja.

Ističemo važnost iznalaženja mirnog i demokratskog rješenja u okviru održivog političkog procesa, koji treba uključivati održavanje slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih predsjedničkih izbora u skladu s međunarodnim demokratskim standardima i Ustavom Venezuele.

Hrvatska podupire demokratski izabrana legitimna tijela Venezuele, Nacionalnu skupštinu i njezinog predsjednika, da u skladu s Ustavom u svojstvu privremenog predsjednika provede slobodne, pravedne i demokratske predsjedničke izbore i osigura legitimitet institucija. U tom se pogledu Hrvatska u zajedničkoj izjavi pridružila drugim državama članicama EU-a.

U okviru nastojanja za mirno prevladavanje aktualne krize Hrvatska je podržala uspostavu Međunarodne kontaktne skupine za Venezuelu, koja treba pomoći u stvaranju uvjeta za vjerodostojni politički proces i održavanje izbora.

Hrvatska podržava građane Venezuele u njihovoj želji za prestankom nasilja i mirnim i demokratskim rješenjem krize. S partnerima u EU radimo na omogućavanju pružanja humanitarne pomoći, koju zbog zabrane režima nije moguće dostaviti. U tom kontekstu Hrvatska je posebno zabrinuta za brojnu hrvatsku zajednicu koja živi u Venezueli', poručuju iz MVEP-a.

Guaido optužuje Madura

Venezuelski samoproglašeni privremeni predsjednik Juan Guaido optužio je u ponedjeljak vojsku da želi ukrasti humanitarnu pomoć namijenjenu njegovoj zemlji kako bi je raspodijelila vlada Nicolasa Madura i najavio je održavanje donatorske konferencije u Washingtonu 14. veljače kako bi ublažio tešku nestašicu hrane i lijekova koju trpi venezuelski narod.

‘Primili smo informacije iz okružja visokog vojnog zapovjedništva po kojima oni trenutačno ne odlučuju hoće li propustiti humanitarnu pomoć ili ne, nego kako će ju otuđiti’, rekao je oporbeni čelnik na tiskovnoj konferenciji u Caracasu, na kojoj je zahvalio 19 europskih zemalja koje su ga u ponedjeljak službeno priznale.

‘Zaplijenit će ju i raspodijeliti putem CLAP-a’, upozorio je, misleći na vladin program prodaje hrane po nižim cijenama u siromašnim četvrtima. Guaido je apelirao na ‘savjest vojnika’ kako bi propustili hranu i lijekove jer zemlja, nekad najbogatija u Latinskoj Americi, trpi teške nestašice.

Guaido je ranije u ponedjeljak optužio Madura da želi prenijeti u Urugvaj 1,2 milijarde dolara te je zatražio od potonjeg da ne sudjeluje u toj 'krađi'. 'Upravo pokušavaju prenijeti novac koji je na računu iz BANDES-a (venezuelska Razvojna banka) u Urugvaj. Pozivam Urugvaj da ne sudjeluje u toj krađi (...) govorimo o 1 do 1,2 milijarde dolara', rekao je Guaido.

SAD je Guaida priznao u siječnju i predao mu kontrolu nad venezuelanskom imovinom u toj zemlji. Rusija podržava Madura i smatra da je podrška Guaidu petljanje u unutarnje stvari Venezuele.

Trump nije isključio ni mogućnost vojne intervencije.

05.02.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.