PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.07.2019
tekst
tekst

Svijet

10.000 PROSVJEDNIKA U NOVOM SADU 'Stop fašizmu'

Youtube snimka zaslona

Youtube snimka zaslona

Građani su nosili transparente: ‘Stop fašizmu’, ‘Novi Sad je naš glavni grad’, ‘Ja volim Vojvodinu’, ‘Gdje ima vlasti, nema slobode’, ‘Sindikat zaposlenih policije uz narod’, ‘Vojvodina, moja domovina” …

Autor: Hina/CroExpress

U Novome Sadu u petak navečer održan je najmasovniji do sada protuvladin prosvjedni skup građana nezadovoljnih stupnjem osobnih i medijskih sloboda u zemlji, a po prvi put prosvjedi su održani i u Subotici, na sjeveru Vojvodine.

U Novome Sadu okupilo se oko 10.000 ljudi, javlja agencija Beta i navodi kako su okupljani poručili da neće odustati od prosvjeda sve do smjene režima predsjednika Aleksandra Vučića.

Na čelu kolone bio je veliki transparent ‘Jedan od pet milijuna’, s kamiona je puštana glazba preko razglasa, građani su puhali u pištaljke i nosili zastave Vojvodine i Srbije i uzvikivali ‘Vučiću, lopove”.

Građani su nosili transparente: ‘Stop fašizmu’, ‘Novi Sad je naš glavni grad’, ‘Ja volim Vojvodinu’, ‘Gdje ima vlasti, nema slobode’, ‘Sindikat zaposlenih policije uz narod’, ‘Vojvodina, moja domovina” …

Novinar Željko Bodrožić je optužio Vučića da je ‘prekrio Srbiju medijskim mrakom’ i da je ‘pojeo slobodne i neovisne medije’.

Dodao je da su slobodni mediji i novinari jedan od glavnih zahtjeva prosvjeda, jer bez toga nema slobodnog društva.

Poznata beogradska novinarka Gordana Suša rekla je da je ovo zlatno doba za režim, a mračno doba za građane.

‘Lopove, zločince, plagijatore i palikuće promovirali su za važne sugovornike i postavili na važna mjesta u društvu’, kazala je Suša.

Nakon govora na trgu ispred Srpskog narodnog kazališta okupljeni su krenuli u prosvjednu šetnju tijekom koje su prošli pored policijske uprave u Novom Sadu i zgrade lista ‘Dnevnik’, prenijela je agencija Beta.

Nekoliko stotina građana Subotice pridružilo se valu prosvjednih okupljanja koji se petkom i subotom održavaju širom Vojvodine i Srbije.

‘Želimo da mirnom prosvjednom šetnjom pokažemo nezadovoljstvo političkim nasiljem bahate vlasti, urušavanjem institucija, pravnog i demokratskog poretka, netransparentnom gradskom vlašću, endemskom korupcijom, medijskim mrakom, cenzurom, lažima i manipulacijama’, rečeno je na među ostalim na skupu, na srpskom i mađarskom jeziku u Subotici.

Protuvladini prosvjedi ‘1 od 5 milijuna’ počeli su u Beogradu od početka prosinca, a proširili su se i na druge gradove u Srbiji i Vojvodini.

09.02.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.